Πρόεδρος Ισραήλ: Στο χείλος της «συνταγματικής κατάρρευσης» η χώρα

Πρόεδρος Ισραήλ: Στο χείλος της «συνταγματικής κατάρρευσης» η χώρα

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ αποδοκίμασε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη πολιτική πόλωση έχει οδηγήσει τη χώρα «στο χείλος της συνταγματικής και της κοινωνικής κατάρρευσης».

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση που προωθεί αναφορικά με τη λειτουργία της ισραηλινής δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας -εν είδει προειδοποίησης- ότι η αυξανόμενη πολιτική πόλωση έχει οδηγήσει τη χώρα «στο χείλος της συνταγματικής και της κοινωνικής κατάρρευσης».

Στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε το βράδυ της Κυριακής, ο Ισαάκ Χέρτσογκ προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιδιώξει συμβιβασμό με τους πολιτικούς της αντιπάλους σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιτευχθεί συναίνεση, «το κράτος του Ισραήλ θα χάσει».

«Νιώθω -όλοι νιώθουμε- ότι βρισκόμαστε μόλις μία στιγμή πριν από μια σύγκρουση, ακόμη και μια βίαιη σύγκρουση», είπε ο Χέρτσογκ στην ομιλία του, η οποία εκφωνήθηκε το βράδυ της Κυριακής, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο του Ισραήλ για την αναθεώρηση.

«Δεν βρισκόμαστε πια σε ένα πολιτικό ντιμπέιτ, αλλά στο χείλος της συνταγματικής και της κοινωνικής κατάρρευσης», σημείωσε.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου, η πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε ποτέ το Ισραήλ, έχει προωθήσει την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος ως μία από τις κύριες προτεραιότητές της.

Οι θιασώτες της εν λόγω μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που προωθούνται -με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θα μπορεί να ελέγχει τον διορισμό των δικαστών ενώ το ανώτατο δικαστήριο δεν θα έχει πια τη δύναμη να ακυρώνει νομοθεσίες- είναι απαραίτητες προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ένα δικαστικό σώμα το οποίο εκμεταλλεύεται τις εξουσίες του -οι οποίες, όμως, δεν του έχουν παραχωρηθεί επισήμως- για να προωθεί μια μονομερώς αριστερή ατζέντα.

Οι επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου, από την άλλη πλευρά (στις τάξεις των οποίων βρίσκει κανείς εν ενεργεία και πρώην δικαστικούς, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, πρώην διευθυντές της κεντρικής τράπεζας και στελέχη του κλάδου τεχνολογίας), υποστηρίζουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση πρόκειται να υπονομεύσει το πλαίσιο των θεσμικών μηχανισμών ελέγχου και εξισορρόπησης, βλάπτοντας, μεταξύ άλλων, και το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, το φιλελεύθερο προπύργιο της χώρας, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί και για σήμερα, έξω από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ.

Στην ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής, ο Χέρτσογκ αναγνώρισε ότι πτυχές του δικαστικού συστήματος χρειάζονται μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι στην τρέχουσα μορφή τους οι προτάσεις της κυβέρνησης πυροδοτούν βαθιές ανησυχίες αναφορικά με την πρόκληση «ενδεχόμενης βλάβης στους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας.

Για να εκτονωθεί η κρίση, ο Χέρτσογκ ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επικεντρωμένες σε θέματα όπως είναι, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, η σαφέστερη οριοθέτηση των εξουσιών του ανώτατου δικαστηρίου και η διαδικασία του διορισμού δικαστών.

Ο Νετανιάχου δεν απάντησε αμέσως στην ομιλία του Χέρτσογκ, ωστόσο άλλα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ απέρριψαν την έκκληση για συμβιβασμό.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, χαιρέτισαν την παρέμβαση του Χέρτσογκ. Ο Γιαϊρ Λαπίντ, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Yesh Atid, είπε ότι οι προτάσεις του προέδρου αποτελούν ένα λογικό πλαίσιο για συζήτηση. Συνεχίζοντας, ο Λαπίντ ζήτησε να «ανασταλεί αμέσως» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μέτωπο ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Μέχρι τότε, ο αγώνας θα συνεχιστεί, οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν», έγραψε ο Λαπίντ στο Twitter.

Πηγή: FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT