Φινλανδία: Χρέος, πανδημία και… ΝΑΤΟ απειλούν την επανεκλογή της Σάνα Μαρίν

Φινλανδία: Χρέος, πανδημία και… ΝΑΤΟ απειλούν την επανεκλογή της Σάνα Μαρίν

Οι Φινλανδοί εξακολουθούν να τη θεωρούν προσωπικά ως την καλύτερη υποψήφια για την πρωθυπουργία, ωστόσο το κόμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης είναι αυτό που προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Σάνα Μαρίν αναλάμβανε τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα το 2019 σε ηλικία μόλις 34 χρόνων, ευαγγελιζόταν να επενδύσει στην παιδεία, την εργασία και την κοινωνική πρόνοια. 

«Δεν πρόκειται να εξισορροπήσουμε τις δημόσιες δαπάνες ή να διατηρήσουμε μια υγιή κοινωνία μέσω περικοπών. Αυτό είναι το πικρό φάρμακο της πολιτικής δεξιάς και δε λειτουργεί» διεμήνυε τότε η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Ωστόσο, διεθνώς έγινε γνωστή και δημοφιλής για τους λάθος λόγους. Η πιο νέα πρωθυπουργός στον κόσμο, αντισυμβατική, παιδί ομόφυλης οικογένειας, φορούσε κολάν ή αποκαλυπτικά ντεκολτέ, πήγαινε σε ροκ συναυλίες, χόρευε σε πάρτι, έβγαζε σέλφι με τους παγκόσμιους ηγέτες, πόσταρε φωτογραφίες όπου θήλαζε το μωρό της. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

 

Από τη στιγμή που διαδέχτηκε στον πρωθυπουργικό θώκο των προκάτοχό της και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Άντι Ρίνε, η Μαρίν προέβαλε ως μια νέα ελπίδα στην ευρωπαϊκή Αριστερά όταν εκείνη χρειαζόταν απεγνωσμένα ενέργεια. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Κορωνοϊός, ΝΑΤΟ, χρέος

Από το 2019, όμως, έως σήμερα, πολύ νερό κύλησε στ’αυλάκι κι έμελλε η Μαρίν να είναι αυτή που θα καλείτο να αντιμετωπίσει δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών για τη χώρα της: Την πανδημία του κορωνοϊού και τα γεωπολιτικά απότοκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Πλέον, το φρέσκο, αμόλυντο και δημοφιλές πρόσωπο της φινλανδικής πολιτικής σκηνής, έχει υποστεί τη φθορά των προβλημάτων και παρότι μεταξύ των πολιτών παραμένει δημοφιλής, το κόμμα της υπολείπεται του κύριου αντιπάλου εν όψει των εκλογών της 2ας Απριλίου. 

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το χρέος της Φινλανδίας αυξήθηκε στο 70,9% το τρίτο τρίμηνο του 2022, από 68,7% κατά το ίδιο τρίμηνο του 2021, αύξηση που έχει αναδειχτεί το βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. 

Φινλανδία: Χρέος, πανδημία και… ΝΑΤΟ απειλούν την επανεκλογή της Σάνα Μαρίν-1

Η Σάνα Μαρίν χαϊδεύει τον Πίνατ, κατά την επίσκεψη στο Μαξίμου στις 28 Απριλίου του 2022 – Πηγή: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Προσφάτως, ο Πέτερι Όρπο, ηγέτης της αντιπολίτευσης από το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού υποστήριξε πως το αυξανόμενο χρέος θέτει σε κίνδυνο τις φινλανδικές παροχές κοινωνικής πρόνοιας, διαμηνύοντας πως η χώρα πρέπει να «ξυπνήσει για το πού οδηγεί η κυβερνητική αδιαφορία για το χρέος».

Φινλανδία: Χρέος, πανδημία και… ΝΑΤΟ απειλούν την επανεκλογή της Σάνα Μαρίν-2
Ο βασικός αντίπαλος της Μαρίν, Πέτερι Όρπο του οποίου το κόμμα προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις – Πηγή: AP Photo/Firdia Lisnawati

Στη δική της προεκλογική εκστρατεία, η Μαρίν ανέφερε πως κλείνοντας τα «φορολογικές παραθυράκια» θα διασφάλιζε πως η οικονομία θα παρέμενε υγιής, κάτι που ίσως προϋπέθετε υψηλότερη φορολογία επί τους κεφαλαίου και της κληρονομιάς. 

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης 

Το κόμμα τού Όρπο προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας το 22%, έναντι του 19% που συγκεντρώνουν Σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί. 

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ανάκαμψη των Σοσιαλδημοκρατών στις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς η Μαρίν εξακολουθεί να έχει υψηλή λαϊκή στήριξη, αξιολογούμενη σταθερά στις δημοσκοπήσεις ως η δημοφιλέστερη υποψήφια πρωθυπουργός. 

Φινλανδία: Χρέος, πανδημία και… ΝΑΤΟ απειλούν την επανεκλογή της Σάνα Μαρίν-3
Η Φινλανδή πρωθυπουργός φιλά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σύνοδο κορυφής της 13ης Δεκεμβρίου του 2019 – Πηγή: AP Photo/Olivier Matthys

«Νομίζω πως είναι δίκαιο να πούμε πως ανεβάζει το κόμμα της» σημειώνει ο Teivo Teivainen, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν παραδοσιακά την εικόνα τού κόμματος για ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας, όμως η Μαρίν μπορεί να προσελκύσει τους νεότερους» συμπληρώνει. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες των Βρυξελλών πιθανώς παρακολουθουν στενά τις φινλανδικές εκλογές. Ενδεχόμενη ήττα της Μαρίν, θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα για το ευρωπαϊκό S&D που έχει σειστεί συθέμελα από το σκάνδαλο Qatargate. Φημολογείται μάλιστα πως θα μπορούσε να προταθεί ως υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η «σταρ» του Τάμπερε 

Αν και γεννήθηκε στο Ελσίνκι, στο Τάμπερε όπου μεγάλωσε, θεωρείται κάτι σαν σταρ, ενώ η δραστηριότητά της στο Instagram την καθιστά προσιτή στα μάτια των συμπολιτών – και ψηφοφόρων της. 

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, η ίδια δέχθηκε έντονες επικρίσεις λόγω της διαρροής βίντεο όπου εμφανιζόταν να διασκεδάζει μαζί με άλλους.

Η ίδια αναγνώρισε πως οι Φινλανδοί «δε θέλουν να βλέπουν τέτοια βίντεο», αλλά όπως είπε, πρόκειται για ένα μέρος μιας «χαρούμενης ζωής». 

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το βίντεο που έγινε παγκόσμια είδηση, δεν άλλαξε ριζικά τη θέση της στη χώρα και τη στάση των πολιτών απέναντί της. Όσοι ήδη τη στήριζαν, εξακολουθούν να το κάνουν, ενώ όσοι την αντιπολιτεύονταν, συνεχίζουν ομοίως, λένε. 

Πηγή: Politico 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή