Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκοπούν το Ντονέτσκ οι Ρώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκοπούν το Ντονέτσκ οι Ρώσοι

Σήμερα θα συζητήσουν οι υπουργοί Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό καταιγιστικά πυρά πυροβολικού βρέθηκαν χθες η ουκρανική πόλη Μπαχμούτ και άλλα σημεία του ανατολικού μετώπου, καθώς ο ρωσικός στρατός, βασανιστικά αργά αλλά σταθερά, κατακτά πιο προωθημένες θέσεις στην εκστρατεία του για την κατάληψη ολόκληρης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πότε εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί η από καιρό αναμενόμενη, μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ρώσων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «στην πραγματικότητα, βλέπουμε ήδη την αρχή» αυτής της επίθεσης. «Για μένα, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να προμηθεύσουμε με περισσότερα όπλα την Ουκρανία», προσέθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σήμερα Τρίτη, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Επαφής των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ αύριο Τετάρτη θα λάβει χώρα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οπως ανέφερε χθες ο Στόλτενμπεργκ, το ζήτημα της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών της Συμμαχίας στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στις δύο διαδοχικές συνόδους των Βρυξελλών, αν και συμπλήρωσε ότι παρόμοιες προμήθειες θα είναι σε κάθε περίπτωση χρονοβόρες. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να διαμηνύει ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη», αντιθέτως «αυτό που βλέπουμε είναι ότι… εξακολουθεί να θέλει να ελέγξει την Ουκρανία».

Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει ήδη να εκπαιδεύονται στη χρήση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 επί γερμανικού εδάφους, καθώς το Βερολίνο έχει υποσχεθεί ότι θα παραδώσει 14 από αυτά στην Ουκρανία.

Αυτό αποκάλυψε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, Ναντίνε Κρούγκερ, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Πολωνίας. Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό της Πέκα Χααβίστο, ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις κυρίως για την ένταξη της Σουηδίας, θεωρώντας ότι η Στοκχόλμη δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (δηλαδή, κατά βάσιν Κούρδων ακτιβιστών).

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε κύματα βομβαρδισμών εναντίον 12 πόλεων και χωριών της επαρχίας Ντονέτσκ, με τις συγκρούσεις να επικεντρώνονται στην πόλη Μπαχμούτ, η οποία τελεί υπό ρωσική πολιορκία εδώ και επτά μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πόλη, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ενισχύσουν χθες τα οχυρά τους σημεία, καθώς ερμήνευαν τα σαρωτικά πυρά πυροβολικού ως πρελούδιο γενικής εφόδου. Η Μόσχα υποστήριξε χθες ότι τα στρατεύματά της προωθήθηκαν κατά δύο χιλιόμετρα, χωρίς να προσδιορίζει για ποιο σημείο του μετώπου γινόταν λόγος.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμούσε πως οι Ρώσοι καταγράφουν περιορισμένα κέρδη στα ανατολικά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις τους στις νότιες επαρχίες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια εν αναμονή ουκρανικών επιθέσεων. Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέφερε ότι η Ρωσία προμηθεύτηκε από το Ιράν έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 και 12 επίσης μη επανδρωμένα Shahed 191 και 129, όλα με δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων αέρος-εδάφους, για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.

Κόντρα στη Ρώμη

Ενδοκυβερνητικές τριβές στη Ρώμη και οργή στο Κίεβο προκάλεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, με τις οποίες χρέωσε ευθύνες για την έναρξη του πολέμου στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι εξαπέλυε επιθέσεις κατά των ρωσόφωνων του Ντονμπάς.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αποδοκίμασε τον 86χρονο πολιτικό, το κόμμα του οποίου στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ η ουκρανική προεδρία τον κατηγόρησε πως «φιλάει το ματωμένο χέρι του Πούτιν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή