Οι New York Times μηνύουν την Ε.Ε. για τα «άφαντα» μηνύματα Φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

Οι New York Times μηνύουν την Ε.Ε. για τα «άφαντα» μηνύματα Φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της Ε.Ε. στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι New York Times προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτυχία της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα γραπτά μηνύματα μεταξύ της προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της Ε.Ε. στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες της Ε.Ε. σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά του Covid-19, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί»

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο Politico, ενώ οι New York Times αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, όπως και η Ε.Ε.

Η μήνυση έρχεται ύστερα από έρευνα τον Ιανουάριο του 2022 από την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Εμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία έκρινε την Κομισιόν υπεύθυνη για «κακοδιαχείριση», αφού δεν παρείχε πρόσβαση στα μηνύματα μεταξύ της προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τις αγορές εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σε απάντηση, η επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της Ε.Ε., Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα κειμένου μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας και εφήμερης φύσης τους».

Αγωγές και από την Bild

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα Bild κατέθεσε προηγουμένως σειρά αγωγών κατά της Κομισιόν ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων που κατασκευάστηκαν από τις Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2021 η εφημερίδα The New York Times αποκάλυψε ότι η Φον ντερ Λάιεν και ο Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα και κλήσεις σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων για τα κράτη-μέλη.

Ο δημοσιογράφος, Αλεξάντερ Φάντα, του netzpolitik.org, ζήτησε, στη συνέχεια, από την Κομισιόν πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα και άλλα έγγραφα, αλλά η Επιτροπή δεν δημοσιοποίησε κανένα από τα μηνύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ο’ Ράιλι, η Κομισιόν δεν έψαξε τα γραπτά μηνύματα της προέδρου, κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή. Οταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της Ε.Ε., σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της Ε.Ε., θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της».

Η υπόθεση έχει φέρει στο φως τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. χειρίζονται τα μηνύματα των στελεχών της, ιδίως όταν αυτά περιλαμβάνουν πληροφορίες για βασικές αποφάσεις πολιτικής.

Με πληροφορίες από: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή