Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να ενταχθούν μαζί στο ΝΑΤΟ πριν τον Ιούλιο

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να ενταχθούν μαζί στο ΝΑΤΟ πριν τον Ιούλιο

«Για το ΝΑΤΟ στο σύνολό του είναι πολύ σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν πριν από την προσεχή Σύνοδο», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, έχοντας στο πλευρό της τον Σουηδό ΥΠΕΞ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ επέμεινε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη μαζί με τον Σουηδό ομόλογό της, ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαμε ορίσει στη Μαδρίτη, συνεπώς για το ΝΑΤΟ στο σύνολό του είναι πολύ σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν πριν από την προσεχή Σύνοδο», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τη συμφωνία τους για να δεχθούν τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στην αμυντική Συμμαχία, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει χειροπιαστά μέτρα για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Τουρκίας.

«Ήταν σωστό και σημαντικό που η Σουηδία απάντησε στις ανησυχίες της Τουρκίας, πλησίασε την Άγκυρα και έλαβε χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε η Μπέρμποκ.

«Τώρα εναπόκειται σε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν έτσι ώστε η Σουηδία και η Φινλανδία να μπορέσουν να ενταχθούν μαζί», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον αυτών των κρατών αλλά και προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία συνεχίζει να ελπίζει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ. «Εξακολουθούμε φυσικά να στοχεύουμε, να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», σημείωσε.

Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχαν λάβει την απόφαση να καλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής τους στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022.

Τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και οι 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία τους.

Η απόφαση των σουηδικών Αρχών να δώσουν άδεια για να πραγματοποιηθεί διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας εξτρεμιστής έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Το ενδεχόμενο της χωριστής ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που συζητιέται πλέον τακτικά, με την πλειοψηφία των Φινλανδών να δηλώνει ότι είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς τη Σουηδία.

Μια χωριστή ένταξη θα ήταν «λυπηρή», σχολίασε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον. 

Η διοργάνωση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Μάιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών, καθώς οι εργασίες της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αναμένεται να ανασταλούν τον Μάρτιο.

Ο σεισμός που κατέστρεψε τον νότο της χώρας θα μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει στην αναβολή της ημερομηνίας των τουρκικών εκλογών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκονται ήδη πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι οι αυτές οι δύο χώρες μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις και έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Συμμαχίας με πρώτες τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT