Σήμα κινδύνου από το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Σήμα κινδύνου από το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Επείγει η αποστολή πυρομαχικών, τονίζει ο Στόλτενμπεργκ, καθώς οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό στο Ντονμπάς

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ κλιμακώνεται η επίθεση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της βιομηχανικής επαρχίας Ντονέτσκ, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Aμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων συμμάχων της Ουκρανίας συσκέπτονταν χθες για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στρατιωτικής ενίσχυσης των Ουκρανών.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στη λίστα των αιτημάτων του Κιέβου αναφορικά με τις εξοπλιστικές προμήθειες λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος των Βρυξελλών, ο Ουκρανός υπουργός Aμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ αρκέστηκε να δείξει στους δημοσιογράφους τη φωτογραφία ενός μαχητικού αεροπλάνου. Ωστόσο οι ΗΠΑ αποκλείουν για την ώρα αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άλλες χώρες της Συμμαχίας, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, δηλώνουν ότι το σκέφτονται. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στις χθεσινές διαβουλεύσεις και στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή η Ουκρανία έχει άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες και πρώτα απ’ όλα τον αποτελεσματικό εφοδιασμό της με πυρομαχικά.

Οπως ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ουκρανικός στρατός εκτοξεύει κάθε μέρα γύρω στις 6.000 έως 7.000 βλήματα πυροβολικού, περισσότερα από αυτά με τα οποία εφοδιάζεται από τη Δύση. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους συνέπεσε στην εκτίμηση ότι «η εξεύρεση πυρομαχικών και μέσων αεράμυνας είναι αυτή τη στιγμή πολύ σημαντικότερο ζήτημα από τη συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη» και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του υπέγραψε σύμβαση με τη βιομηχανία Rheinmetall για την επανεκκίνηση της παραγωγής πυρομαχικών που έχει ανάγκη η Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν διαβεβαίωσε ότι «η κοινή δέσμευση όλων μας θα συντηρήσει τη δυναμική των Ουκρανών τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «το Κρεμλίνο εξακολουθεί να στοιχηματίζει πως κάποια στιγμή θα αποσυρθούμε».

Ξεχωριστή ένταξη

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, παραδέχτηκε ότι δημιούργησε εταιρεία για τον επηρεασμό των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ άνοιξε ένα παράθυρο για το ενδεχόμενο να μην ενταχθούν ταυτόχρονα η Φινλανδία και η Σουηδία στη Συμμαχία λόγω των συνεχιζόμενων ενστάσεων της Τουρκίας έναντι της σουηδικής υποψηφιότητας. «Το βασικό ερώτημα δεν είναι αν οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επικυρωθούν ταυτόχρονα, αλλά το να γίνουν πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επέμεινε, με χθεσινές δηλώσεις του, στην ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών, ενώ ταυτόσημη ήταν η στάση της Γερμανίας.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, το ρωσικό πυροβολικό εξαπέλυσε χθες ομοβροντίες στην πόλη Μπαχμούτ και σε άλλες περιοχές του Ντονέτσκ, με τους Ουκρανούς να θεωρούν ότι πρόκειται για την πρώτη φάση της αναμενόμενης, μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απώθησε 11 ρωσικές επιθέσεις στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και μία στην επαρχία Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά. Αίσθηση προκάλεσαν αναρτήσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group επαίρεται ότι ο ίδιος δημιούργησε και διηύθυνε την εταιρεία διαδικτυακών ερευνών IRA, που έχει ενοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Στη σχετική έκθεση του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ η IRA κατηγορούνταν για συνωμοσία και ψυχολογικό πόλεμο, ενώ αναφερόταν ότι προσπαθούσε, μέσω μιας φάμπρικας τρολ που είχε στήσει, να σπείρει στους Αμερικανούς πολίτες τη διχόνοια και τη δυσπιστία για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Αλλη μία αυτοκτονία

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης απασχόλησε έντονα και ο θάνατος του 72χρονου υποστρατήγου της αστυνομίας Βλαντιμίρ Μακάροφ, ο οποίος διετέλεσε υπαρχηγός της διεύθυνσης καταδίωξης του εξτρεμισμού και παύθηκε από το αξίωμά του με απόφαση του προέδρου Πούτιν τον περασμένο μήνα. Το πρακτορείο TASS ανέφερε ότι ο Μακάροφ αυτοκτόνησε με καραμπίνα μέσα στο σπίτι του, στα περίχωρα της Μόσχας, ενδεχομένως γιατί περιέπεσε σε κατάθλιψη μετά την απόλυσή του. Το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκαν και άλλες αυτοκτονίες υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως αυτές του απόστρατου υποστρατήγου της FSB Γεβγκένι Λομπάτσεφ και του υποστρατήγου της SVR Λεβ Σοτσκόφ.

Συναγερμός στη Μολδαβία  

Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου ότι η Ρωσία σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησής της, οι Αρχές της χώρας έκλεισαν προσωρινά τον εναέριο χώρο της επικαλούμενες αδιευκρίνιστους λόγους ασφαλείας. Πρώτος ο Ζελένσκι μίλησε την περασμένη εβδομάδα για μυστικό ρωσικό σχέδιο «καταστροφής της Μολδαβίας», το οποίο, κατά δήλωσή του, είχαν ανακαλύψει οι ουκρανικές υπηρεσίες. Τη Δευτέρα η Σάντου δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας της με σαμποτέρ που θα προχωρήσουν σε βίαιες πράξεις εναντίον κρατικών κτιρίων και θα αιχμαλωτίσουν ομήρους. Την ανησυχία του γι’ αυτές τις καταγγελίες εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Απολύτως αστήρικτες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σάντου η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας «καλλιεργεί τον μύθο της ρωσικής απειλής για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα εσωτερικά προβλήματα λόγω των καταστροφικών οικονομικοκοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή