Κένυα: Μαζική προσευχή για να ανοίξουν οι ουρανοί

Κένυα: Μαζική προσευχή για να ανοίξουν οι ουρανοί

«Ως κυβέρνηση έχουμε εκπονήσει περίπλοκα σχέδια για την επισιτιστική ασφάλεια, έχουμε σπόρους, άφθονα λιπάσματα και στρατηγικές συλλογής νερού, συμπεριλαμβανομένων των φραγμάτων. Τώρα χρειαζόμαστε τον Θεό να μας στείλει τη βροχή», είπε ο πρόεδρος της δοκιμαζόμενης χώρας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προοπτική μιας έκτης συνεχόμενης περιόδου έλλειψης βροχών στα ανατολικά και στο Κέρας της Αφρικής, ο πρόεδρος της Κένυας ήλπιζε ότι οι ουρανοί θα ανοίξουν επιτέλους με τη βοήθεια της εθνικής ημέρας μαζικής προσευχής χθες, Τρίτη.

Ο Ουίλιαμ Ρούτο ανακοίνωσε τα σχέδια για την πρώτη μέρα προσευχής της χώρας την Κυριακή σε μια λειτουργία στην πόλη Νακούρου που πλήττεται από την ξηρασία, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Η απόφαση ακολουθεί την κοινή έκκληση των πνευματικών ηγετών της χώρας να αφιερώσουν μια ολόκληρη μέρα στην προσευχή για να υποχωρήσουν οι συνθήκες ξηρασίας στη χώρα.

Κένυα: Μαζική προσευχή για να ανοίξουν οι ουρανοί-1
©Associated Press

Η φιλόδοξη στρατηγική οικονομικής αναζωογόνησης του Ρούτο για τη χώρα εξαρτάται επίσης από την επιτυχημένη περίοδο βροχών.

«Ως κυβέρνηση έχουμε εκπονήσει περίπλοκα σχέδια για την επισιτιστική ασφάλεια, έχουμε σπόρους, άφθονα λιπάσματα και στρατηγικές συλλογής νερού, συμπεριλαμβανομένων των φραγμάτων. Τώρα χρειαζόμαστε τον Θεό να μας στείλει τη βροχή», είπε ο Ρούτο. «Προτρέπω όλους τους ανθρώπους από όλες τις θρησκείες να προσευχηθούν για τη χώρα μας».

Η Κένυα και άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής βιώνουν ορισμένες από τις χειρότερες συνθήκες ξηρασίας εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες, απώλεια ζώων, άγριας ζωής και βιοποικιλότητας αλλά και υποσιτισμό. Η εγχώρια γεωργία αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της Κένυας.

Κένυα: Μαζική προσευχή για να ανοίξουν οι ουρανοί-2
©Associated Press

Η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη ξηρασία στην περιοχή «ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται ταχέως».

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει επιδεινώσει τις ακραίες συνθήκες.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα στα αναπτυξιακά μας σχέδια», δήλωσε στο Associated Press ο Εβανς Μουκόλουε, πρώην διευθυντής των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Κένυας και του ΟΗΕ. «Η τρέχουσα ξηρασία για την οποία προειδοποιήσαμε πριν από μερικά χρόνια έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης, της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας».

Ο Μουκόλουε πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει σε περιόδους βροχών κάτω του μέσου όρου στην περιοχή για περίπου τρεις δεκαετίες.

Κένυα: Μαζική προσευχή για να ανοίξουν οι ουρανοί-3
Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο, κέντρο δεξιά, η πρώτη κυρία Ρέιτσελ Ρούτο, δεξιά, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ριγκάτι Γκατσάγκουα, κέντρο αριστερά, και η σύζυγός του Ντορκάς Ριγκάτι, αριστερά, προσεύχονται κατά τη διάρκεια της εθνικής ημέρας προσευχής που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Nyayo στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι της Κένυας, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023. (©AP Photo/Brian Inganga)

Η υπηρεσία κλίματος της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη δήλωσε ότι από το 2020 πέντε εποχές βροχών έχουν πάει στράφι, επηρεάζοντας πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Η υπηρεσία θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της για τη μακρά περίοδο βροχών, συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες προβλέψεις από άλλες μετεωρολογικές ομάδες δεν είναι αισιόδοξες.

Σε όλο τον κόσμο άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες έχουν συχνά ζητήσει τη θεϊκή παρέμβαση για βροχή ή άλλο ευνοϊκό καιρό. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου έκανε προσκύνημα σε τρεις εκκλησίες με την ελπίδα να τερματιστεί η ξηρασία στη χώρα και ο κυβερνήτης της Γιούτα κάλεσε τους πολίτες να προσευχηθούν για βροχή ενόψει ενός Σαββατοκύριακου με υπερβολική ζέστη.

Ορισμένοι Κενυάτες σκοπεύουν να λάβουν υπόψη το κάλεσμα του προέδρου.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT