Νίκι Χέιλι: Ποια είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών που απειλεί τον Τραμπ

Νίκι Χέιλι: Ποια είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών που απειλεί τον Τραμπ

Η εμφάνιση της Χέιλι εντείνει την ήδη περίπλοκη σχέση με το πρώην αφεντικό της, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο και παραμένει η κυρίαρχη φιγούρα του κόμματος ακόμα και μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις τρεις τελευταίες εθνικές εκλογές

13' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νίκι Χέιλι, η πρώτη μη-λευκή γυναίκα που εξελέγη κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, κατέστη την Τρίτη η πρώτη σημαντική υποψήφια που δεσμεύτηκε να αμφισβητήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για το 2024.

«Η σοσιαλιστική αριστερά βρίσκει ευκαιρία να ξαναγράψει την ιστορία», είπε σε βίντεο όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά. «Η Κίνα και η Ρωσία παίρνουν τα πάνω τους. Ολοι νομίζουν ότι μπορούμε να δεχθούμε bullying. Θα τους κλωτσήσουμε. Θα πρέπει να το ξέρετε αυτό για μένα: δεν ανέχομαι τους νταήδες. Και όταν τους απαντάς με κλωτσιά, τους πονάει περισσότερο αν φοράς τακούνια».

Οι αναφορές στα ψηλοτάκουνα είναι εδώ και καιρό βασικό στοιχείο στις πολιτικές ομιλίες της 51χρονης Χέιλι, πρώην πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών κατά την κυβέρνηση Τραμπ.

Προς το παρόν, η Χέιλι είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί εξετάζουν εάν θα επιλέξουν έναν νέο μπροστάρη που θα μπορούσε να δελεάσει ορισμένους ψηφοφόρους που αντιπαθούν τον πρώην πρόεδρο. Η κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ, ενδέχεται επίσης να συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα των Ρεπουμπλικανών την ερχόμενη άνοιξη.

Η εμφάνιση της Χέιλι εντείνει την ήδη περίπλοκη σχέση με το πρώην αφεντικό της, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο και παραμένει η κυρίαρχη φιγούρα του κόμματος ακόμα και μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις τρεις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Στις αρχές του 2016, η Χέιλι είπε ότι ο Τραμπ την έκανε να ντρέπεται και επέκρινε την απροθυμία του να καταδικάσει τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής. Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, συμφώνησε να γίνει μέλος του υπουργικού συμβουλίου του και υπηρέτησε ως ηχείο του τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια σκηνή.

Νίκι Χέιλι: Ποια είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών που απειλεί τον Τραμπ-1
©Associated Press

Στο βίντεό της, που κυκλοφόρησε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσημη ανακοίνωση της προεκλογικής της ομιλίας στο Τσάρλεστον, η Χέιλι ζήτησε μια «νέα γενιά ηγεσίας».

Φαινόταν ότι ήταν μια αναφορά στην ηλικία ορισμένων από τους κορυφαίους ανθυποψηφίους της. Ο Τραμπ είναι 76 ετών, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να κάνει επίσημη ανακοίνωση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο σχετικά με την επιδίωξη να είναι και πάλι υποψήφιος των Δημοκρατικών, είναι 80 ετών.

Γεννημένη στη Νότια Καρολίνα, παιδί Ινδών μεταναστών, η Χέιλι σπούδασε λογιστική στο Πανεπιστήμιο Clemson και βοήθησε στη διεύθυνση της εταιρείας πολυτελών ρούχων και ειδών της οικογένειάς της προτού ασχοληθεί με την πολιτική.

Η Χέιλι συχνά επισημαίνει ότι δεν έχει χάσει ποτέ αγώνα στη Νότια Καρολίνα. Εχει αναφερθεί εδώ και καιρό ως πιθανή ομοσπονδιακή υποψήφια, εν μέρει επειδή η βιογραφία της θα μπορούσε να προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση για ένα κόμμα που αγωνίζεται να προσελκύσει υποστήριξη από μειονοτικές ομάδες.

Η Χέιλι έχει υπάρξει γεφυροποιός στην πολιτική και τις πολιτικές διαφορές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Εχει λειτουργήσει και ως αουτσάιντερ και ως μέλος στενών κύκλων.

Στην πρώτη της υποψηφιότητα για κυβερνήτρια, ήταν υποψήφια ευθυγραμμισμένη με το Tea Party που έχασε την επικύρωση των γενικών εκλογών του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νότιας Καρολίνας από έναν Δημοκρατικό. Η ομάδα θα υποστήριζε παραδοσιακά κάποιον σαν την Χέιλι, η οποία προωθούσε χαμηλότερους φόρους και μικρότερη κυβέρνηση, αλλά τα μέλη που ψήφιζαν βρήκαν τις απόψεις της πολύ συγκρουσιακές και δύσκαμπτες.

Οταν ήταν κυβερνήτρια, υπέγραψε νομοθεσία που έδινε επιδοτήσεις στην Boeing, μια κίνηση που την έφερε σε σύγκρουση με το Tea Party.

Στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2016, αρχικά υποστήριξε τον γερουσιαστή από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, πριν υποστηρίξει τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, αφού ο Ρούμπιο αποχώρησε από την κούρσα.

Αφού παραιτήθηκε από τη θέση της στον ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2018, η Χέιλι επέστρεψε στη Νότια Καρολίνα και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Boeing, η οποία άνοιξε μια μονάδα παραγωγής στο Βόρειο Τσάρλεστον κατά τη διάρκεια της διοίκησής της.

Πέρασε επίσης χρόνο δίνοντας ομιλίες, λαμβάνοντας αμοιβές, σύμφωνα με πληροφορίες, έως και 200.000 δολάρια. Πιο πρόσφατα, η Χέιλι ταξίδεψε στη χώρα για να προωθήσει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, να κάνει φίλους που άρχισαν να υποβάλλουν υποψηφιότητα σε διάφορες πολιτείες και να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Η Χέιλι, η οποία εξελέγη κυβερνήτρια το 2010 και κράτησε το αξίωμα για έξι χρόνια αφού υπηρέτησε στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας, έχει διαφωνήσει με τον Τραμπ για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, τις οποίες ο πρώην πρόεδρος ψευδώς ισχυρίζεται ότι του υπέκλεψαν.

«Υπήρξε νοθεία στις εκλογές, αλλά δεν νομίζω ότι οι αριθμοί ήταν τόσο μεγάλοι που παρέσυραν την ψήφο προς λανθασμένη κατεύθυνση», είπε στη Wall Street Journal τον Οκτώβριο του 2021.

Η προσέγγισή της στο να βγάλει άκρη με τον Τραμπ ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Ασκησε δριμεία κριτική εναντίον του κατά τη διάρκεια εμφάνισής της ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών αμέσως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιου στις 6 Ιανουαρίου 2021, λέγοντας ότι για τις ενέργειές του «η Ιστορία θα είναι αμείλικτη».

Αυτές οι παρατηρήσεις εξόργισαν ορισμένους πιστούς Ρεπουμπλικανούς στον Τραμπ και η Χέιλι λείανε την προσέγγισή της. Είπε τον Απρίλιο του 2021 ότι δεν θα έβαζε υποψηφιότητα για το 2024 αν αποφάσιζε να είναι ξανά υποψήφιος.

Νίκι Χέιλι: Ποια είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών που απειλεί τον Τραμπ-2
Με τον σύζυγό της, Μάικλ Χέιλι. (©Associated Press)

Ερωτηθείσα για την ανατροπή σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox News, η Χέιλι είπε ότι είχε κάνει τα σχόλια, στα οποία έλεγε ότι δεν θα είναι ανθυποψήφια του Τραμπ, προτού ο Μπάιντεν αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και κάνει άλλες κινήσεις με τις οποίες διαφωνούσε, εντείνοντας το διακύβευμα για το 2024.

Η Χέιλι επαίνεσε τον πρώην πρόεδρο σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal το φθινόπωρο του 2021, λέγοντας ότι η διακυβέρνησή του άφησε μια «ισχυρή κληρονομιά». «Εχει την ικανότητα να εκλέγει δυνατούς ανθρώπους και να θέτει τα πράγματα εν κινήσει και ελπίζω να συνεχίσει να το κάνει αυτό», είχε πει. «Τον χρειαζόμαστε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Δεν θέλω να επιστρέψουμε στις μέρες πριν από τον Τραμπ».

Μετά την εκδήλωσή της στο Τσάρλεστον την Τετάρτη, η Χέιλι πρόκειται να ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ, τις δύο πολιτείες που θα ξεκινήσουν την ψηφοφορία για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών σε περίπου έναν χρόνο.

Η Νότια Καρολίνα θα είναι η τρίτη πολιτεία που θα βαρύνει την κούρσα των Ρεπουμπλικανών και η Χέιλι θα μπορούσε να βρεθεί εκεί να ανταγωνιστεί έναν άλλο κάτοικο της πολιτείας, τον γερουσιαστή Τιμ Σκοτ. Σκέφτεται τη δική του υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο και θα εμφανιστεί την Πέμπτη στην πολιτεία καταγωγής του σε δείπνο των Ρεπουμπλικανών της κομητείας για τον εορτασμό του μήνα Μαύρης Ιστορίας, πριν ταξιδέψει στην Αϊόβα την επόμενη εβδομάδα.

«Θα προκληθεί σύγχυση», είπε ο Κέιτον Ντόσον, πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της πολιτείας που υποστηρίζει τη Χέιλι. «Είναι και οι δύο πολύ δημοφιλείς πολιτικοί εδώ».

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύεται ότι σκέφτονται επίσης να συμμετάσχουν στην κούρσα, όπως η Νοέμ, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Εϊσα Χάτσινσον, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιανγκίν.

Αρκετές δημοσκοπήσεις των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών έδειξαν ότι οι Τραμπ και ΝτεΣάντις προηγούνται. Οσο περισσότεροι υποψήφιοι στην κούρσα τόσο πιο πιθανή είναι η υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών στο κατεστημένο, κάτι που θα βοηθήσει ενδεχομένως τον Τραμπ.

Σε δήλωση που μοιράστηκε από την ομάδα του, ο Τραμπ είπε: «Αν και η Νίκι Χέιλι είπε “Δεν θα ήμουν υποψήφια ποτέ εναντίον του προέδρου μου, ήταν ένας σπουδαίος πρόεδρος, ο καλύτερος πρόεδρος στη ζωή μου”, της είπα ότι πρέπει να ακολουθήσει την καρδιά της και να κάνει αυτό που θέλει. Της εύχομαι καλή τύχη!».

Η Τέιλορ Μπάντοουιτς, επικεφαλής της Make America Great Again Inc., πολιτικής ομάδας που ευθυγραμμίζεται με τον Τραμπ, δημοσίευσε μια πιο επικριτική δήλωση, αποκαλώντας την «πολιτικό καριέρας της οποίας η μόνη εκπληρωμένη δέσμευση που έχει είναι για τον εαυτό της».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Τζέιμι Χάρισον, επίσης από τη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι η Χέιλι μετά βίας ξεχωρίζει από τον Τραμπ και ότι «η είσοδός της ξεκινά επίσημα έναν μπερδεμένο προκριματικό αγώνα για το 2024 για τη βάση του MAGA που εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζεται. Πάρτε όλοι τα ποπ κορν σας».

Ο Γκλεν ΜακΚαλ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος παραμένει ουδέτερος στην κούρσα των προεδρικών υποψηφιοτήτων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προς το παρόν, είπε ότι αναμένει πως η Χέιλι θα είναι ισχυρή ανταγωνίστρια, ειδικά στην πολιτεία καταγωγής της. «Ο πρόεδρος έχει περίπου το ένα τρίτο των αφοσιωμένων υποστηρικτών και η Χέιλι θα μπορούσε να πάρει ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων δύο τρίτων», είπε.

Ο ΜακΚαλ είπε ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι της πολιτείας αναζητούν έναν «ισχυρό συντηρητικό που θα εφαρμόσει πολιτικές που θα μας οδηγήσουν μπροστά, αλλά θα έχει επίσης προεδρικό προφίλ και θα μπορεί να προσελκύσει τους πολίτες αντί να τους αποξενώσει».

Στους πολιτικούς παράγοντες της πολιτείας αρέσει να επισημαίνουν ότι η Νότια Καρολίνα έχει ισχυρό ιστορικό υποστήριξης υποψηφίων που τελικά γίνονται υποψήφιοι του κόμματός τους. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει κερδίσει τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας σε κάθε αγώνα από το 1980, με εξαίρεση το 2012, όταν ο Νιουτ Γκίνγκριτς κέρδισε αλλά ο Μιτ Ρόμνεϊ κατέστη υποψήφιος.

Νίκι Χέιλι: Ποια είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών που απειλεί τον Τραμπ-3
©Associated Press

Πέντε πράγματα για τη Νίκι Χέιλι που πρέπει να γνωρίζουμε

Η Νίκι Χέιλι θεωρείται εδώ και καιρό ανερχόμενη Ρεπουμπλικανή σταρ: κάποιος που έσπασε το λευκό, ανδρικό καλούπι του κόμματος και κατάφερε να ακολουθήσει λεπτές πολιτικές γραμμές, απορρίπτοντας ακροδεξιές πτέρυγες χωρίς να αποξενωθεί ιδιαίτερα από τους βασικούς ψηφοφόρους.

Αυτή η εικόνα πρόκειται να τεθεί σε δοκιμασία.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Χέιλι, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της πολιτικής της ιστορίας που είναι πιθανό να τεθούν –από αυτήν ή τους αντιπάλους της– στην επερχόμενη προεδρική καμπάνια.

Φυλετικές και εθνοτικές αρχές

Από τη στιγμή που εξελέγη κυβερνήτρια το 2010, η Χέιλι τράβηξε την προσοχή ως γυναίκα σε ένα κόμμα όπου κυριαρχούν οι άνδρες, κόρη Ινδών μεταναστών σε ένα κόμμα που κυριαρχείται από λευκούς και μέλος της Generation X σε ένα κόμμα που κυριαρχείται από μπουμερ και τη Σιωπηλή Γενιά.

Ηταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μη-λευκή που ηγήθηκε της Νότιας Καρολίνας – για να μην αναφέρουμε ότι, στα 38 της, έγινε η νεότερη κυβερνήτρια οποιασδήποτε πολιτείας εκείνη την εποχή. Εγινε, μάλιστα, και η πρώτη Ινδοαμερικανίδα σε προεδρικό υπουργικό συμβούλιο.

Μίλησε ανοιχτά για το πώς την είχαν διαμορφώσει το φύλο και η εθνικότητά της.

Μια αξιοσημείωτη στιγμή ήρθε το 2015, όταν εξήγησε την απόφασή της να ζητήσει την αφαίρεση της πολεμικής σημαίας της Συνομοσπονδίας από τους χώρους του Καπιτωλίου της Νότιας Καρολίνας έπειτα από μια σφαγή σε μια αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλεστον διά χειρός ενός οπαδού της λευκής υπεροχής.

Θυμήθηκε πώς ένιωθε ως παιδί όταν ο πατέρας της δεχόταν ρατσισμό: δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε ένα περίπτερο και τον παρακολουθούσαν μέχρι να πληρώσει.

Ταυτόχρονα, έχει χρησιμοποιήσει τα μέσα και την ταυτότητά της για να υποστηρίξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συστημικά ρατσιστικές.

Η περίοδος του κυβερνητικού θώκου

Η Χέιλι, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία ως εκπρόσωπος της πολιτείας, αρχικά εξελέγη κυβερνήτρια με μικρή διαφορά για μια πολιτεία τόσο σθεναρά Ρεπουμπλικανική όπως η Νότια Καρολίνα: 51% με 47% για τον Δημοκρατικό αντίπαλό της. Τριπλασίασε τη διαφορά όταν επανεξελέγη το 2014.

Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της, η Χέιλι υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων με τη σύσταση μιας νέας μονάδας επιβολής του νόμου και την απαίτηση από τους αστυνομικούς να ελέγχουν το καθεστώς μετανάστευσης των ατόμων που σταμάτησαν ή συνέλαβαν, εάν υποψιάζονταν ότι μπορεί να βρίσκονταν στη χώρα παράνομα.

Το 2014, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που αναδιενειμε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας και παρείχε χρήματα για βοηθούς ανάγνωσης στα σχολεία.

Η Χέιλι έκανε επίσης τη Νότια Καρολίνα τη δεύτερη πολιτεία που εγκατέλειψε τα πρότυπα εκπαίδευσης Common Core, επειδή, είπε, «δεν θέλουμε ποτέ να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Νότιας Καρολίνας όπως εκπαιδεύουν τα παιδιά της Καλιφόρνιας».

Η σημαία της Συνομοσπονδίας

Το 2015, τρεις εβδομάδες αφότου ένας λευκός σκότωσε εννέα μαύρους ενορίτες στην Επισκοπική Εκκλησία Emanuel African Methodist στο Τσάρλεστον, η Χέιλι υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την αφαίρεση της πολεμικής σημαίας της Συνομοσπονδίας –το στρατιωτικό έμβλημα του αγώνα του Νότου για τη διατήρηση της δουλείας– από τη γερουσία της Νότιας Καρολίνας.

Η σημαία κατέβηκε την επόμενη μέρα και το εθνικό προφίλ της Χέιλι εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Η ίδια ζήτησε για πρώτη φορά την αφαίρεση της σημαίας πέντε ημέρες μετά τη σφαγή στην εκκλησία. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτό το σύμβολο να μας διχάζει άλλο», είπε. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν ως ένδειξη μίσους είναι κάτι που δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Το γεγονός ότι προκαλεί πόνο σε τόσο πολλούς είναι αρκετό για να την αφαιρέσουμε από το Καπιτώλιο (της Νότιας Καρολίνας). Είναι, τελικά, ένα Καπιτώλιο που ανήκει σε όλους μας».

Στην ίδια ομιλία, έβαλε τα δυνατά της για να πει ότι, για πολλούς κατοίκους της Νότιας Καρολίνας, η σημαία ήταν «σύμβολο σεβασμού, ακεραιότητας και καθήκοντος» και «ένας τρόπος για να τιμήσουμε τους προγόνους που υπηρέτησαν την πολιτεία τους» – και ότι εκεί δεν χρειαζόταν η πολιτεία να αποφασίσει ποιος είχε δίκιο: οι άνθρωποι που το έβλεπαν έτσι ή εκείνοι που το έβλεπαν ως «ένα βαθύτατα προσβλητικό σύμβολο ενός βάναυσα καταπιεστικού παρελθόντος».

Οταν είπε το ίδιο πράγμα το 2019, υπήρξε πολύ πιο έντονη αντίδραση στον ισχυρισμό της ότι η σημαία δεν ήταν εγγενώς ρατσιστική, ένδειξη μιας πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής που κατήγγειλε σε ένα άρθρο.

Πρέσβειρα του ΟΗΕ

Αφού ο πρόεδρος Τραμπ την είχε επιλέξει ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, η Χέιλι επικυρώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γερουσία, 96 έναντι 4. Θα υπηρετούσε σε αυτό τον ρόλο για περίπου δύο χρόνια πριν παραιτηθεί στα τέλη του 2018.

Στα Ηνωμένα Εθνη, ήταν ένα πρόσωπο των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ για το Ισραήλ, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και τη Συρία.

Κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι «εκφοβίζει» το Ισραήλ για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την ισραηλινή πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα και πίεσε σκληρά για την ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ιράν.

Αλλά δεν ήταν πάντα ευθυγραμμισμένη με τον πρόεδρο που υπηρετούσε.

Σε ένα τεταμένο επεισόδιο, η Χέιλι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της υποστήριξής της σε μια συριακή κυβέρνηση που χρησιμοποιούσε χημικά όπλα εναντίον αμάχων – μόνο και μόνο για να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος ότι τελικά δεν θα το κάνει, λέγοντας ότι η Χέιλι είχε μπερδευτεί με την πολιτική.

«Δεν μπερδεύομαι», απάντησε λακωνικά.

Παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις, διατήρησε υψηλό ποσοστό αποδοχής από το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της ως πρέσβειρας, όπως και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως κυβερνήτριας. Τον Απρίλιο του 2018, όταν το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ ήταν 30%-40%, το ποσοστό αποδοχής της Χέιλι ήταν πάνω από 60%. (Τέτοια δυναμική έναντι του Τραμπ δεν είναι εμφανής στις πρώτες δημοσκοπήσεις της κούρσας του 2024.)

Μαθαίνοντας να αγαπά τον Τραμπ

Η Χέιλι κατήγγειλε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών το 2016, περιγράφοντάς τον ως «όλα όσα έμαθα στα παιδιά μου να μην κάνουν στο νηπιαγωγείο». Υποστήριξε τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα και επέκρινε τον Τραμπ για τις μεταναστευτικές του πολιτικές και, ιδιαίτερα έντονα, επειδή επέλεξε «να μην αποκηρύξει την Κου Κλουξ Κλαν».

Στη συνέχεια εξελέγη ο Τραμπ και, όπως πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που του είχαν αντιταχθεί, η Χέιλι άλλαξε τροπάρι.

Συμφώνησε να υπηρετήσει στην κυβέρνησή του, ενώ έμεινε συγκρατημένη στα σχόλιά της – όχι επαινώντας τον Τραμπ, αλλά λέγοντας ότι η εκλογή του έδειξε ότι είχε συνδεθεί με Αμερικανούς ψηφοφόρους και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έπρεπε να προσαρμοστούν ανάλογα. Με τον καιρό, έγινε πιο ενθουσιώδης.

Και ενώ καταδίκασε την προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και την υποκίνηση του όχλου που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο, γρήγορα στράφηκε για να τον φέρει ως θύμα όταν η Βουλή κατέθεσε κατηγορίες με σκοπό να καταθέσει πρόταση μορφής.

«Τον “ξυλοκόπησαν” πριν αναλάβει το αξίωμα και τον “χτυπούν” αφού αποχώρησε από αυτό», είπε. «Εννοώ, κάποια στιγμή, αφήστε τον λιγάκι στην ησυχία του».

Τον Απρίλιο του 2021 είπε ότι δεν θα ήταν υποψήφια για την προεδρία του 2024, αν το έκανε ο Τραμπ.

Κάποια στιγμή, στο μεσοδιάστημα, άλλαξε γνώμη.

Πηγή: Wall Street Journal, New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή