Στέρτζιον: Η υπέρμαχος της ανεξάρτητης Σκωτίας που μπήκε στην πολιτική λόγω… Θάτσερ

Στέρτζιον: Η υπέρμαχος της ανεξάρτητης Σκωτίας που μπήκε στην πολιτική λόγω… Θάτσερ

Θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας, ως η μακροβιότερη πρωθυπουργός της Σκωτίας αλλά και ως μια από τις μαχητικότερες οπαδούς της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.  

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 52χρονη Νίκολα Στέρτζιον, που παραιτήθηκε σήμερα από την πρωθυπουργία της Σκωτίας και μαζί από την ηγεσία του μεγαλύτερου σκωτσέζικου κόμματος… εκπλήσσοντας με αυτήν της την κίνηση (πολιτικούς) εχθρούς και φίλους, ήταν στο τιμόνι της κυβέρνησης της Σκωτίας για σχεδόν μια δεκαετία. Η ίδια θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας, ως η μακροβιότερη πρωθυπουργός της Σκωτίας αλλά και ως μια από τις μαχητικότερες οπαδούς της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, με την αποχώρησή της από την ηγεσία κλείνει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.  

Η Στέρτζιον γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Ιρβάιν της Σκωτίας και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Προτού μπει στον χώρο της πολιτικής πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε μάλιστα εργαστεί ως δικηγόρος στη Γλασκώβη.

Η άνοδός της στην πολιτική σκηνή της Σκωτίας ξεκίνησε νωρίς. Σε ηλικά μόλις 16 ετών, εντάχθηκε στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που ακόμη τότε θεωρούνταν ένα περιθωριακό πολιτικό κίνημα το οποίο δυσκολευόταν να επιτύχει εκλογικές νίκες.

Η ίδια είχε δηλώσει ότι η εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου το 1979 την είχε εμπνεύσει να μπει στην πολιτική, όχι για να υμνήσει την Θάτσερ αλλά, αντιθέτως, για να κοντράρει τις θατσερικές πολιτικές καθώς τις θεωρούσε υπεύθυνες για την άνοδο της ανεργίας στην περιοχή της Σκωτίας.

Η Νίκολα Στέρτζιον διετέλεσε αναπληρώτρια πρώτη υπουργός της Σκωτίας υπό τον Άλεξ Σάλμοντ ο οποίος ήταν για ένα διάστημα και ο πολιτικός της μέντορας. Οι δυο τους, Στέρτζιον και Σάλμποντ, ηγήθηκαν της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, έπειτα από την ήττα των υποστηρικτών της απόσχισης στο δημοψήφισμα του 2014, ο Σάλμοντ αποχώρησε από την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Τον Νοέμβριο του 2014, η Στέρτζιον εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος και έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός (πρώτη υπουργός) της Σκωτίας. Λίγους μήνες αργότερα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας σάρωσε στις βρετανικές γενικές εκλογές, αυξάνοντας από έξι σε 56 τις έδρες του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο εθνικισμός της Στέρτζιον δεν ήταν εσωστρεφής και τοπικιστικός αλλά απευθυνόταν στη διεθνή κοινότητα καθώς οραματιζόταν μια ανεξάρτητη Σκωτία που θα έχει παρουσία και δράση στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Σκωτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η ίδια η Στέρτζιον προωθούσε, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το αίτημα για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία με αίτημα την ανεξαρτησία. Με την αποχώρησή της ωστόσο πλέον από την ηγεσία, ενδέχεται να αλλάξουν οι δυναμικές και σε αυτό το μέτωπο. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή