Ρωσία: Φοιτητές υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι δέχονται να καταταγούν πρόωρα στον στρατό

Ρωσία: Φοιτητές υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι δέχονται να καταταγούν πρόωρα στον στρατό

Εν τω μεταξύ, η Κρατική Δούμα ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, ένα νομοσχέδιο για πριμοδότηση των υποψήφιων φοιτητών που έχουν υπηρετήσει στο στρατό, με πρόσθετα μόρια για το πανεπιστήμιο.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρωσία τα στρατολογικά γραφεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις σχολών υποχρεώνουν μερικούς φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται την πρόωρη κατάταξη τους, μεταδίδει ο ιστότοπος Verstka επικαλούμενος την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατεύσιμων «Σχολή των κληρωτών».

«Κάνουν πλύση εγκεφάλου σε δεκαοκτάχρονα αγόρια τα οποία, φυσικά, δεν κατανοούν τις νομικές συνέπειες τέτοιων δηλώσεων. Με διάφορες προφάσεις, με τη βοήθεια της πειθούς και των απειλών, τα αναγκάζουν να υπογράψουν δηλώσεις», καταγγέλλει ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλεξέι Ταμπάλοφ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε περιοχές σε όλη την Ρωσία. Όπως ισχυρίζεται ο Ταμπάλοφ , τα στρατολογικά γραφεία έρχονται σε συμφωνία με την διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε όσοι φοιτητές έχουν υπογράψει τις σχετικές δηλώσεις να δίνουν νωρίτερα εξετάσεις και να λαμβάνουν στη συνέχεια το φύλο πορείας.

«Τα στρατολογικά γραφεία θέλουν να αρχίσουν να καλούν αυτούς τους φοιτητές να παρουσιαστούν από την 1η Απριλίου (…) και να μην περιμένουν έως το καλοκαίρι και το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου», θεωρεί ο Ταμπάλοφ.

Ο ιστότοπος Verstka, διευκρινίζει ότι η συμφωνία για πρόωρη στράτευση ανακαλείται εύκολα. Για αυτό χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση για αναίρεση της προηγούμενης υπεύθυνης δήλωσης και να σταλεί στο τοπικό στρατολογικό γραφείο, στη διεύθυνση στρατολογίας της περιφέρειας και στην στρατιωτική εισαγγελία.

«Πρέπει να αναφέρεται ότι σας παραπλάνησαν, ότι σας έπεισαν αξιωματούχοι και δεν είχατε επίγνωση των νομικών συνεπειών αυτής της δήλωσης», εξηγεί ο Ταμπάλοφ.

Εν τω μεταξύ, η Κρατική Δούμα ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την πριμοδότηση των υποψήφιων φοιτητών που έχουν υπηρετήσει στο στρατό, με πρόσθετα μόρια για το πανεπιστήμιο. Ένα επεξηγηματικό σημείωμα στο έγγραφο αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενθαρρύνει τους πολίτες που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν στον στρατό, να αποκτήσουν εκπαιδευτούν σε κολέγια και πανεπιστήμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή