Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξοπλιστικός πυρετός στο ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξοπλιστικός πυρετός στο ΝΑΤΟ

Παραγωγή βλημάτων για την Ουκρανία – Πιέσεις αύξησης στρατιωτικών δαπανών

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αίσθηση ότι ο χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία φαίνεται να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ έστειλαν μηνύματα για εντατικοποίηση προσπαθειών στην παραγωγή πολεμικού υλικού, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις για περαιτέρω αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους, πάνω και από τον ήδη διακηρυγμένο στόχο για το 2% του ΑΕΠ.

«Προφανώς, αν ήταν σωστό να αφιερώσουμε το 2% (του ΑΕΠ) το 2014, είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένο σήμερα, που ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το τέλος της διήμερης υπουργικής συνόδου, για να προσθέσει: «Εχουμε έναν πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία, στην Ευρώπη, επιπλέον αντιμετωπίζουμε τη μόνιμη απειλή της τρομοκρατίας, αλλά και τις προκλήσεις για την ασφάλειά μας που θέτει η Κίνα. Επομένως, είναι προφανές ότι οφείλουμε να δαπανήσουμε περισσότερα».

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην πρώτη φάση της ουκρανικής κρίσης, το 2014, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να σταματήσουν την πορεία μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών τους που είχε δρομολογηθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έθεσαν ως στόχο τα κονδύλια για τη συλλογική τους άμυνα να ανέβουν στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Τα επόμενα οκτώ χρόνια, οι αμυντικές δαπάνες τους αυξάνονταν σταθερά και στο τέλος του 2022 δέκα από τα μέλη της Συμμαχίας βρίσκονταν πάνω ή πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Ωστόσο, υπό το φως της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η πίεση για νέους γύρους εξοπλισμών γίνεται ισχυρότερη. «Πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε το 2% ως βάση, ως το ελάχιστο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, για να βρει υποστήριξη από τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, μιας χώρας που μέχρι πρόσφατα ήταν από τις πιο διστακτικές στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους. «Θεωρώ ότι ο στόχος του 2% από μόνος του δεν είναι αρκετός, μπορεί να είναι μόνο η βάση για περαιτέρω βήματα», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους.

Στη χθεσινή σύνοδο αποφασίστηκαν μέτρα για την άμεση ενίσχυση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 mm από τις χώρες-μέλη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας χωρίς να εξασθενήσει το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ. Καθώς εκτοξεύει ανάμεσα σε πέντε και δέκα χιλιάδες βλήματα πυροβολικού την ημέρα, η Ουκρανία βλέπει το οπλοστάσιό της να εξαντλείται με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον της δυτικής βοήθειας, γεγονός επικίνδυνο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νέα εξωτερική πολιτική της Ρωσίας με στόχο την κατάργηση του «δυτικού μονοπωλίου» στις διεθνείς υποθέσεις, προαναγγέλλει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν το ταχύτερο δυνατό βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία, ύστερα από δημοσιεύματα που ήθελαν την Ολλανδία και τη Δανία να αποφεύγουν την αποστολή των πιο προηγμένων Leopard 2.

Μάχες στο Λουγκάνσκ

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι έσπασε σε δύο περιπτώσεις τις ουκρανικές θέσεις άμυνας στα σύνορα της επαρχίας Λουγκάνσκ. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί κατήγγειλαν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν αερόστατα με ανακλαστήρες ως ψεύτικους στόχους για να ενεργοποιήσουν την ουκρανική αεράμυνα και να την αναγκάσουν να σπαταλήσει πολύτιμους αντιαεροπορικούς πυραύλους. Χθες, έξι ρωσικά αερόστατα εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου, προανήγγειλε μια νέα εξωτερική πολιτική, κεντρικός στόχος της οποίας θα είναι «να τερματιστεί το μονοπώλιο της Δύσης στη διαμόρφωση του πλαισίου για τις διεθνείς σχέσεις». Δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να εγκρίνει το νέο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρέμβαση Χάμπερμας

Στην ανάγκη προώθησης λύσης στο Ουκρανικό μέσω διαπραγματεύσεων, ώστε να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος τρίτου παγκοσμίου πολέμου, επανήλθε ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας. Με άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung, ο 93χρονος διανοούμενος υποστηρίζει ότι η λογική της «νίκης πάση θυσία» εναντίον της Ρωσίας απειλεί «να μας παρασύρει πέρα από το κατώφλι του τρίτου παγκοσμίου πολέμου». Αναγνωρίζει το δίκιο των Ουκρανών και την ανάγκη να μη χάσουν σε καμία περίπτωση τον πόλεμο για την υπεράσπιση της κυριαρχίας τους, αλλά θεωρεί ότι ούτε το Κίεβο ούτε οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν ξεκαθαρίσει τους τελικούς στόχους τους. «Τι σκοπό έχουν οι αυξανόμενες εξοπλιστικές προμήθειες, να μη χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο ή να πετύχουμε μια νίκη εναντίον της Ρωσίας», διερωτάται. Στα τέλη Απριλίου του 2022, ο Γερμανός στοχαστής είχε ταράξει τα νερά με άλλο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, όπου τόνιζε ότι «είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πόλεμος εναντίον πυρηνικής δύναμης» και επέκρινε τους νεότερους πολιτικούς που πρωτοστατούσαν σε επιθετική γραμμή έναντι της Ρωσίας, όπως η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ. Την ίδια ημέρα, δημοσιεύτηκε επιστολή 26 καλλιτεχνών και διανοουμένων ευρείας απήχησης, οι οποίοι βρίσκονταν σε παρόμοια συχνότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή