Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιτίθεται η Μόσχα, αντιστέκεται το Κίεβο, αυξάνει τη βοήθεια η Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιτίθεται η Μόσχα, αντιστέκεται το Κίεβο, αυξάνει τη βοήθεια η Δύση

Η Ρωσία εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά και ρίχνει στρατεύματα στην περιοχή, αν και οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο παραμένουν ανυποχώρητες. Το ΝΑΤΟ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία αναφέρει ότι έχει σπάσει δύο οχυρωμένες γραμμές άμυνας στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ οι Δυτικοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για να εξοπλίσουν καλύτερα το Κίεβο καθώς προετοιμάζεται για αντεπίθεση.

Τα μέτωπα των μαχών

Η Μόσχα εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά και ρίχνει στρατεύματα στην περιοχή, αν και οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο παραμένουν ανυποχώρητες, όπως ανέφεραν ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ορισμένες ρωσικές επιθέσεις, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κοντά στο Μπαχμούτ, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 15 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πόλης, όπως δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.

Τα στρατεύματα της Μόσχας εξαπέλυσαν επιθέσεις σε αρκετούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παρασκοβίιβκα στα βόρεια του Μπαχμούτ, και στα χωριά Οπίτνε και Κλιστσίιβκα νοτιότερα, σύμφωνα με στοιχεία από Ουκρανούς στρατιωτικούς αναλυτές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από πλευράς του, δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν ενόψει των ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή του Λουγκάνσκ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, έξι ρωσικά αερόστατα εντοπίστηκαν πάνω από το Κίεβο και τα περισσότερα καταρρίφθηκαν έπειτα από εμπλοκή της αεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει χάσει περίπου τα μισά από τα καλύτερα άρματα μάχης της τον τελευταίο χρόνο, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, και αγωνίζεται να τα αντικαταστήσει, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητικού κέντρου.

Διεθνής βοήθεια

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τις χώρες να ακολουθήσουν τη Γερμανία και να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, έπειτα από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που θέλουν η Δανία και η Ολλανδία να μην παραδίδουν τα άρματα μάχης Leopard 2.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, στο μεταξύ, αυξάνουν την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού, καθώς η Ουκρανία βάλλεται με βλήματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα κατασκευάσει η Δύση, ανέφερε η Συμμαχία.

Ο κρατικός παραγωγός όπλων της Ουκρανίας, πάντως, δήλωσε ότι ξεκίνησε από κοινού παραγωγή οβίδων με νατοϊκή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και ότι σχεδιάζει να αναπτύξει και να παραγάγει επιπλέον όπλα και στρατιωτικό υλικό με συμμάχους.

Το ρωσικό Κοινοβούλιο, από την άλλη, θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 22 Φεβρουαρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην έγκριση νόμων για την ένταξη τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανέφερε το RIA Novosti, επικαλούμενο βουλευτή.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή