Πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

«Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και στην ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε από το Κίεβο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ο οποίος επισκέφθηκε και τη Μπούτσα.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε σήμερα, από το Κίεβο, ότι η χώρα του είναι «προσηλωμένη στην κυριαρχία» της Ουκρανίας, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης Ισραηλινού υπουργού στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Το Ισραήλ είναι αποφασιστικά αλληλέγγυο στους Ουκρανούς και παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και στην ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Κοέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τόνισε.

Ο Κοέν, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα υποστηρίξει την ειρηνευτική πρόταση του Κιέβου στα Ηνωμένα Έθνη την ερχόμενη εβδομάδα – την οποία η Ρωσία έχει απορρίψει. Δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του θα στηρίξει και θα βοηθήσει να εγκριθεί εγγύηση ώστε να εξασφαλιστεί ποσό έως 200 εκατ. δολ. για ισραηλινά έργα στις υποδομές υγείας και αστικές υποδομές στην Ουκρανία.

«Θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ένα σύστημα έγκαιρου έξυπνου συναγερμού για την Ουκρανία», δήλωσε ο Κοέν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στη δολοφονία αθώων πολιτών», πρόσθεσε, αφότου μετέβη το πρωί στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα, σύμβολο των ωμοτήτων για τις οποίες κατηγορείται η Ρωσία.

«Οι τραγικές εικόνες είναι ακόμη χαραγμένες στην καρδιά μου», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της Μπούτσα.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις δύσκολες αυτές εικόνες και απέναντι στις αφηγήσεις των ωμοτήτων, που άκουσα εδώ. Το Ισραήλ καταδικάζει κάθε σκόπιμη επίθεση κατά αθώων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά έχει περιορίσει τη βοήθειά του στο Κίεβο αποστέλλοντας ανθρωπιστικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό.

Έως τώρα, το Ισραήλ έχει φροντίσει να μείνει ουδέτερο, μη ανταποκρινόμενο στα επανειλημμένα αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποστολή όπλων, κυρίως λόγω της παρουσίας του ρωσικού στρατού στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν τη γραμμή συντονισμού και επικοινωνίας με τη Ρωσία που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν πλήγματα κατά φερόμενων ως ιρανικών στόχων στη Συρία. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, την οποία το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε το Ισραήλ για την υποστήριξή του και είπε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές αποφάσεις για την «προστασία του εναερίου χώρου» της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ μετέβη στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, έναν τόπο όπου φυλάσσονται τα οστά χιλιάδων Εβραίων που σφαγιάστηκαν το 1941 όταν η πόλη τελούσε υπό ναζιστική κατοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή