Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 40.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 40.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Δέκα ημέρες μετά το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν να σκάβουν κάτω από τα ερείπια για την αναζήτηση επιζώντων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τους 40.000 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς που «χτύπησαν» την Τουρκία και την Συρία, όπως αναφέρουν πλέον τα επίσημα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. 

Δέκα ημέρες μετά το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να σκάβουν κάτω από τα ερείπια για την αναζήτηση επιζώντων ενώ παράλληλα η οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν και για την ανοχή που έδειξε στους εργολάβους των χάρτινων κτηρίων ξεχειλίζει.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις στον πλανήτη λόγω των αστέγων, μετά τους φονικούς σεισμούς που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές και σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Η εκτίμηση της κατάστασης των κτιρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», πρόσθεσε.

Κλιμάκια ειδικών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν αποσπαστεί στις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών σε κτίρια που ακόμα στέκονται όρθια. Ενα κτίριο χαρακτηρίζεται μη κατοικήσιμο εάν, για παράδειγμα, έχει μια ρωγμή πλάτους άνω των τριών χιλιοστών, ή τρεις μικρότερες ρωγμές, ή έναν θρυμματισμένο πυρήνα σε κολόνες οπλισμένου σκυροδέματος. Τα κτίρια που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα ταξινομούνται στη λίστα για «άμεση κατεδάφιση».

Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή