Δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία θα ζητήσει ο ΟΗΕ

Δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία θα ζητήσει ο ΟΗΕ

Γενική Συνέλευση του οργανισμού στον ένα χρόνο από τη ρωσική εισβολή – Συνάντηση Σολτς και Μπάιντεν στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία της Ουκρανίας που βρήκε στήριξη από την πλειονότητα των κρατών-μελών του ΟΗΕ, συγκαλείται εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα Γενική Συνέλευση για να εγκρίνει απόφαση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το σχέδιο απόφασης, που διανεμήθηκε χθες στις αντιπροσωπείες των 193 κρατών-μελών, ζητεί την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και υπογραμμίζει «την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, καθολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη». Αν και οι αποφάσεις της Γ.Σ., σε αντίθεση με εκείνες του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είναι νομικά δεσμευτικές, η έγκριση του ψηφίσματος με μεγάλη πλειοψηφία, που αναμένεται για την ερχόμενη Πέμπτη, θα επιβεβαιώσει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Στις 2/3 του 2022, 141 κράτη καταδίκασαν την εισβολή, ενώ στις 12/10 αυξήθηκαν σε 143 οι χώρες που καυτηρίασαν τη διακήρυξη προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία. Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε συμφωνία ειρήνης, η οποία θα περιλαμβάνει ουκρανικές εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.​​​​​​

Δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία θα ζητήσει ο ΟΗΕ-1

Με νέο κύμα πυραύλων απάντησε η Μόσχα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την περαιτέρω στρατιωτική στήριξη των Ουκρανών.

Χθες τα χαράματα, αρκετές ουκρανικές πόλεις στο βόρειο, στο δυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας δέχθηκαν νέο κύμα βομβαρδισμών, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που αποφάσισε περαιτέρω μέτρα στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Στους στόχους των βομβαρδισμών περιλαμβανόταν και το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πολεμήσει η χώρα του στο πλευρό της Ρωσίας, αλλά «μόνο αν κάποιος –ακόμη και ένας μόνο στρατιώτης– εισέλθει στα εδάφη μας από την Ουκρανία με φονικά όπλα εναντίον του λαού μου».

Σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι χώρες-μέλη να παραδώσουν το συντομότερο δυνατό τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να εκδιώξουν τους εισβολείς. Επίσης, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να ανοίξουν τα μάτια τους» στον αμερικανικό προστατευτισμό που προωθεί ο Μπάιντεν και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τριβές στις ευρωαμερικανικές σχέσεις για την κρατική επιδότηση αμερικανικών εταιρειών θα βρεθούν στο κέντρο των συζητήσεων του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή