Βόρεια Κορέα: Απειλές για «άνευ προηγουμένου» στρατιωτική απάντηση

Βόρεια Κορέα: Απειλές για «άνευ προηγουμένου» στρατιωτική απάντηση

Οργή στην Πιονγκγιάνγκ για τα κοινά αμερικανικά και νοτιοκορεατικά γυμνάσια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Κορέα απείλησε την Παρασκευή με μια «άνευ προηγουμένου επίμονη, ισχυρή» απάντηση καθώς η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ως μέρος των προσπαθειών για την απόκρουση των αυξανόμενων πυρηνικών και πυραυλικών απειλών του Βορρά.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βορρά κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πυροδοτούν την ένταση και ότι χρησιμοποιούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «εργαλείο παράνομης εχθρικής πολιτικής» για να πιέσουν την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα «απέφυγε οποιαδήποτε ειδική στρατιωτική ενέργεια» φέτος εκτός από τακτικές δραστηριότητες, αλλά οι προγραμματισμένες ασκήσεις των συμμάχων θα δημιουργήσουν μια «σοβαρή δίνη κλιμάκωσης της έντασης», ανέφερε το υπουργείο.

«Αν είναι η επιλογή των ΗΠΑ να δείξουν τους μυς τους και να αντιμετωπίσουν τα πάντα με μύες, το ίδιο ισχύει και για την επιλογή της Βόρειας Κορέας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό μέσο KCNA.

Το υπουργείο χρησιμοποίησε το ακρωνύμιο της επίσημης ονομασίας της χώρας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας: «Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εφαρμόσουν το ήδη ανακοινωθέν σχέδιό τους για στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες η ΛΔΚ… θεωρεί προετοιμασία για επιθετικό πόλεμο, θα αντιμετωπίσουν πρωτοφανώς επίμονες και ισχυρές αντενέργειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βόρεια Κορέα: Απειλές για «άνευ προηγουμένου» στρατιωτική απάντηση-1

Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίσει να «ελέγχεται» από την Ουάσιγκτον, θα επανεξετάσει πρόσθετες ενέργειες πέρα από τις συνήθεις στρατιωτικές δραστηριότητες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η δήλωση ήρθε λιγότερο από δύο ώρες αφότου η Νότια Κορέα ανακοίνωσε κοινές επιτραπέζιες ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα με στόχο τη βελτίωση των λειτουργιών των αμερικανικών πυρηνικών πόρων και τακτικές ασκήσεις την άνοιξη τον επόμενο μήνα.

Η πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό πυραύλων πέρυσι, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που θα μπορούσαν να χτυπήσουν οπουδήποτε στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει τις προετοιμασίες για την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017.

Οι πυρηνικές ασκήσεις, που ονομάζονται Deterrence Strategy Committee Tabletop Exercise, έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου στο Πεντάγωνο και θα συμμετάσχουν ανώτεροι υπεύθυνοι χάραξης αμυντικής πολιτικής και από τις δύο πλευρές, δήλωσε το υπουργείο Αμυνας της Σεούλ.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή