Διάσκεψη Ασφαλείας: Επίδειξη ενότητας της Δύσης στο Μόναχο

Διάσκεψη Ασφαλείας: Επίδειξη ενότητας της Δύσης στο Μόναχο

Σολτς και Μακρόν προετοιμάζονται για μακρά σύγκρουση με τη Ρωσία και ενισχύουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ενιαίο μέτωπο της Δύσης παραμένει αρραγές, με τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών της να αποκλείουν, σε αυτή τη φάση, κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα και να ενισχύουν τη βοήθεια προς το Κίεβο. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από την ετήσια, διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο με τη συμμετοχή 40 αρχηγών και κυβερνήσεων, αλλά χωρίς την παρουσία κανενός αντιπροσώπου της Ρωσίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Τιμώμενο πρόσωπο της διάσκεψης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την εναρκτήρια ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Κίεβο, όπου παρομοίασε τη στρατιωτική σύγκρουση στη χώρα του με τη βιβλική αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τον βιβλικό μύθο, ο Δαυίδ νίκησε «όχι με διάλογο, αλλά με δράση» και ζήτησε να αυξηθεί το ταχύτερο δυνατόν η στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

«Είναι φανερό ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος σταθμός (για το Κρεμλίνο). Θα συνεχίσει να δρα σε άλλα κράτη που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση», υποστήριξε ο Ζελένσκι, για να συμπεράνει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από τη νίκη της Ουκρανίας, δεν υπάρχει εναλλακτική από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Επονομαζόμενη «το Νταβός της ασφάλειας», η ετήσια διάσκεψη του Μονάχου αποτέλεσε κατά καιρούς βαρόμετρο των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Από το βήμα αυτής της διάσκεψης, το 2007, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία, που καυτηρίασε σε έντονους τόνους τον «αμερικανικό ηγεμονισμό». Αυτή τη φορά, οι οργανωτές δεν κάλεσαν κανένα Ρώσο αξιωματούχο ή διπλωμάτη κρίνοντας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της διάσκεψης Κρίστοφ Χόισγκεν, ότι με την εισβολή στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν «πήρε διαζύγιο με τον πολιτισμό».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ηγείται μεγάλης αμερικανικής αντιπροσωπείας στη φετινή διάσκεψη ασφαλείας, που άρχισε με ομιλία του Ζελένσκι.

Στη δική του παρέμβαση, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης Ολαφ Σολτς κάλεσε τις χώρες που έχουν δεσμευτεί για την αποστολή αρμάτων μάχης στη Γερμανία να το κάνουν το συντομότερο δυνατό και τόνισε ότι «οφείλουμε να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, που διαδέχθηκε στο βήμα τον Γερμανό καγκελάριο. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία», αφού η Μόσχα έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τη σύγκρουση και ότι «πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και στρατού, βοηθώντας τους να εξαπολύσουν αντεπίθεση, καθώς μόνο έτσι μπορεί να γίνουν δυνατές αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Στη διάσκεψη συμμετέχει εντυπωσιακά μεγάλη αμερικανική αντιπροσωπεία, στην οποία περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και το ένα τρίτο της Γερουσίας – δείγμα και αυτό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού. Από πλευράς Κίνας, αναμένεται να παρέμβει ο Γουάγνκ Γι, υπ’ αριθμόν ένα διπλωμάτης της χώρας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ. Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αποκάλυψε ότι, όπως τον ενημέρωσε ο Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα εκφωνήσει «ομιλία ειρήνης» με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι η τύχη του αιτήματος της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πλέον «στα χέρια της Τουρκίας», καθώς το φινλανδικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ολοκληρώσει την τυπική διαδικασία με την ψήφιση σχετικού νόμου στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να βάζει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας, αλλά δεν αποκλείει να δεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή