ΗΠΑ: «Αρκετά» – Η αντίδραση Μπάιντεν για τους πυροβολισμούς με έξι νεκρούς στο Μισισίπι

ΗΠΑ: «Αρκετά» – Η αντίδραση Μπάιντεν για τους πυροβολισμούς με έξι νεκρούς στο Μισισίπι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Παρασκευή, από τα πυρά ενόπλου σε μικρή πόλη του Μισισίπι, στις νότιες ΗΠΑ, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τέιτ.

Ο ύποπτος άνοιξε αρχικά πυρ στον χώρο στάθμευσης καταστήματος της Αρκαμπάτλα, κοινότητας με λίγο λιγότερους από 300 κατοίκους, και σκότωσε έναν άνδρα που βρισκόταν στο τιμόνι αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον σερίφη, τον οποίο επικαλέστηκε το CNN.

Στη συνέχεια μετέβη σε κοντινό σπίτι και σκότωσε την πρώην σύζυγό του, διευκρίνισε ο σερίφης Μπραντ Λάνς σε δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι αστυνομικοί του γραφείου του σερίφη βρήκαν επίσης άλλους δύο νεκρούς σε γειτονικό σπίτι και πιστεύουν ότι τα θύματα ήταν μέλη της οικογένειας του υπόπτου.

Το μακελειό σταμάτησε όταν αστυνομικός είδε αυτοκίνητο που ταίριαζε στην περιγραφή αυτού που είχε ο ύποπτος και το καταδίωξε. Το ανθρωποκυνηγητό τελείωσε σε δρόμο σπιτιού όπου ο ύποπτος συνελήφθη.

Κοντά στο σπίτι αυτό, οι αστυνομικοί βρήκαν έναν άνθρωπο νεκρό μέσα σε ένα αυτοκίνητο κι άλλον έναν στον δρόμο, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να ανέλθει στους έξι.

Το γραφείο του σερίφη διευκρίνισε ότι ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο Ρίτσαρντ Ντέιλ Κραμ, ένας 52χρονος, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

«Πιστεύουμε ότι έδρασε μόνος», σημείωσε παράλληλα σε μήνυμά του στο Twitter ο κυβερνήτης του Μισισίπι Τέιτ Ριβς, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη. Ο κυβερνήτης κάλεσε επίσης τους κατοίκους να προσευχηθούν για τα θύματα αυτής της τραγικής πράξης βίας και για τις οικογένειές τους.

«Αρκετά», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος στη διάρκεια της νύχτας.

Ο Μπάιντεν επισήμανε ότι σε ένα 48ωρο το 2023 «το έθνος μας έχει ήδη υποφέρει από τουλάχιστον 73 επεισόδια με ενόπλους που άνοιξαν πυρ κατά πλήθους ανθρώπων».

«Η σκέψη και οι προσευχές δεν είναι αρκετές», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε πως «η βία από τα πυροβόλα όπλα είναι επιδημία και το Κογκρέσο πρέπει να δράσει τώρα».

Ο Μπάιντεν είχε αντιδράσει λέγοντας «αρκετά» και την Τρίτη, έπειτα από τις τρεις δολοφονίες που διέπραξε ένοπλος μέσα σε πανεπιστημιούπολη στο Μίσιγκαν.

Παρά τις άτολμες προόδους όσον αφορά τη νομοθεσία για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων, ο Τζο Μπάιντεν αξιώνει, μάταια, από το Κογκρέσο να αποκαταστήσει την πανεθνική απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου, όπως ίσχυε το 1994 και το 2004.

Ωστόσο ο Δημοκρατικός πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι παρουσιάζονται ως υπερασπιστές του συνταγματικού δικαιώματος στην οπλοκατοχή και οι οποίοι από τον Ιανουάριο διαθέτουν μικρή πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή