Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: «Εξαιρετικά σημαντικές» οι απώλειες των Ρώσων στο Βουχλεντάρ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: «Εξαιρετικά σημαντικές» οι απώλειες των Ρώσων στο Βουχλεντάρ

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χάνει τον χρόνο του εξετάζοντας οποιοδήποτε είδος διαλόγου με τη Ρωσία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις προκαλούν «εξαιρετικά σημαντικές» απώλειες στους Ρώσους εισβολείς κοντά στην πόλη Βουχλεντάρ και η άμυνα της πολιορκημένης πόλης Μπαχμούτ θα συνεχιστεί, αλλά «όχι με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις μάχες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Τα ουκρανικά στρατεύματα που διεξάγουν ασκήσεις το Σαββατοκύριακο κοντά στη μικρή πόλη Σίβερσκ δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να υπερασπιστούν έναν από τους πιθανούς στόχους μιας νέας ρωσικής επίθεσης. Η πόλη, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό 10.000 κατοίκων, βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βόρεια του Μπαχμούτ, σημείο σκληρών μαχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Πολωνία στις 20-22 Φεβρουαρίου για να τιμήσει την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν την πιθανή αύξηση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία και τη μετατροπή της σε μόνιμη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, πάντως, προέτρεψαν και πάλι τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επιβάλει νέους ελέγχους στις εξαγωγές και νέο γύρο κυρώσεων, με στόχο τον αμυντικό και ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πολλά άτομα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Η Μόσχα απάντησε ότι η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να υποδαυλίσει την κρίση με έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι για τις συνέπειες εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή, ενώ η Κάμαλα Χάρις είπε ότι η κινεζική υποστήριξη θα επιβραβεύσει την επιθετικότητα της Μόσχας.

Ο Ουάνγκ είπε ότι η Κίνα «ούτε έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά» σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και συνεχίζει να ζητεί ειρήνη και διάλογο.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, από πλευράς της, θα ταξιδέψει στο Κίεβο σήμερα, Δευτέρα, για να συναντήσει τον Ζελένσκι, σύμφωνα με ιταλικές πηγές. Η Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο, είπε ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο πριν από την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές κινήσεις

Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χάνει τον χρόνο του εξετάζοντας οποιοδήποτε είδος διαλόγου με τη Ρωσία. Οι δύο πρόεδροι μίλησαν τηλεφωνικά την Κυριακή.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε την Κυριακή έκκληση προς τα μέλη της Ε.Ε. να αγοράσουν όπλα από κοινού για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν θα λύσει την επείγουσα ανάγκη του Κιέβου για περισσότερα πυρομαχικά τώρα.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT