«Σαν να αγοράζεις εισιτήριο για τον Τιτανικό» – Αυστηρές προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Κίνα για τυχόν αποστολή οπλισμού στη Ρωσία

«Σαν να αγοράζεις εισιτήριο για τον Τιτανικό» – Αυστηρές προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Κίνα για τυχόν αποστολή οπλισμού στη Ρωσία

Θα ήταν το πιο «καταστροφικό» πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη σχέση μεταξύ των δύο γιγάντων, δήλωσε κορυφαίος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στη Ρωσία όπλα και πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε στο CBS News ότι κινεζικές εταιρείες παρέχουν ήδη υποστήριξη στη Ρωσία (σ.σ. χωρίς όπλα) – και οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παράσχει και οπλισμό.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε πως αυτή η κλιμάκωση θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρές συνέπειες» για την Κίνα.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει διαψεύσει πολλές φορές τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρείται σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν έχει καταδικάσει ακόμη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κρατώντας μία ουδέτερη στάση.

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από τις ΗΠΑ»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του πως Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις από την Κίνα.

«Δεν αποδεχόμαστε πιέσεις ούτε καταναγκασμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν πάντως έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για το θέμα, χωρίς πάντως να διευκρινίσει από που προέρχονται οι πληροφορίες των ΗΠΑ σχετικά με τα πιθανά σχέδια της Κίνας.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επέβαλαν στο παρελθόν κυρώσεις σε κινεζική εταιρεία επειδή φέρεται να παρείχε δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία στη μισθοφορική εταιρεία Wagner Group. Ο κ. Μπλίνκεν σχολίασε το γεγονός τονίζοντας πως «στην Κίνα δεν υπάρχει πραγματικά καμία διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών».

Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου είναι ήδη τεταμένες μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στις αρχές Φεβρουαρίου. Και οι δύο πλευρές έκαναν οργισμένες δηλώσεις. Αν η Κίνα παρέδιδε όπλα για να βοηθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τότε αναπόφευκτα αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική κλιμάκωση. 

«Σαν να αγοράζεις εισιτήριο για τον Τιτανικό»

Θα ήταν το πιο «καταστροφικό» πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη σχέση μεταξύ των δύο γιγάντων, δήλωσε ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Θα ήταν σαν να αγοράζεις εισιτήριο για τον Τιτανικό αφού έχεις δει την ταινία», πρόσθεσε ο ίδιος στο ABC News.

Οι προειδοποιήσεις Μπλίνκεν ήρθαν λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Γουάνγκ στη Μόσχα, στο πλαίσιο της περιοδείας του επικεφαλής της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Γουάνγκ δήλωσε στο Μόναχο το Σάββατο ότι η Κίνα «ούτε έμεινε άπραγη, ούτε έριξε λάδι στη φωτιά» στον πόλεμο στην Ουκρανίαs.

Τόνισε επίσης πως το Πεκίνο θα δημοσιεύσει ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο οποίο, όπως είπε, θα υπογραμμίζεται ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που φαινομενικά δεν θέλουν να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιους εννοεί.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή