Ναβάλνι: «Αναπόφευκτη» μια ρωσική ήττα στην Ουκρανία

Ναβάλνι: «Αναπόφευκτη» μια ρωσική ήττα στην Ουκρανία

«Μια καθοριστική στρατιωτική ήττα μπορεί και πάλι να καθυστερήσει με τίμημα τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων επιστρατευμένων, αλλά τελικά είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Ναβάλνι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι, που είναι φυλακισμένος εδώ και πάνω από δύο χρόνια, δήλωσε ότι μια στρατιωτική ήττα του Κρεμλίνου είναι «αναπόφευκτη» στην Ουκρανία, ενώ τις επόμενες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού εναντίον του Κιέβου.

«Μια καθοριστική στρατιωτική ήττα (στην Ουκρανία) μπορεί και πάλι να καθυστερήσει με τίμημα τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων επιστρατευμένων, αλλά τελικά είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Ναβάλνι σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ομάδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο μιας «ρωσικής ήττας»;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είχε καταστροφικές συνέπειες και για τη Ρωσία. Οι απώλειες της ρωσικής πλευράς στον πόλεμο υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τις 200.000.

Επιπλέον, η επιστράτευση περίπου 300.000 ακόμη Ρώσων είχε αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, να επιβραδυνθεί η ουκρανική αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών που η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της. Τις τελευταίες εβδομάδες οι απώλειες του Κρεμλίνου ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και αποθαρρυντικές.

Σε συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με ομολόγους του από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είπε, μεταξύ άλλων, ότι μια πιθανή ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη «θα μπορούσε να ανατρέψει σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης». Μάλιστα, στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης, ο στρατηγός Μάρκ Μίλι δήλωσε ότι η φτωχοποιημένη και απομονωμένη Ρωσία έχει ήδη αποτύχει.

«Η Ρωσία είναι πλέον ο παρίας της διεθνούς κοινότητας και ο κόσμος συνεχίζει να εμπνέεται από τη γενναιότητα και τη δύναμη των Ουκρανών», είπε ο Μίλι. Εν ολίγοις, είπε πως η Ρωσία «έχασε σε στρατηγικό, σε επιχειρησιακό και σε τακτικό επίπεδο».

Παρά όμως τις δηλώσεις αυτές, ο πόλεμος δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του. Οι αναλυτές το αποδίδουν αυτό εν μέρει στην προσωπική αποφασιστικότητα – και τις αυταπάτες – του ίδιου του Πούτιν.

Με πληροφορίες από AFP, Washington Post, ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή