Το Βερολίνο βλέπει «θετικά» την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο – Στις 3 Μαρτίου ο Σολτς στην Ουάσιγκτον

Το Βερολίνο βλέπει «θετικά» την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο – Στις 3 Μαρτίου ο Σολτς στην Ουάσιγκτον

«Καλό μήνυμα» για τη συνοχή της Δύσης και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Κίεβο.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλό μήνυμα» για τη συνοχή της Δύσης και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Στ. Χέμπεστραϊτ, ο Ο. Σολτς θα συμμετάσχει την Παρασκευή και σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς εάν η συνάντηση της G7 και η επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στις ΗΠΑ έχουν ως αντικείμενο τον συντονισμό νέων παραδόσεων οπλισμού στην Ουκρανία, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την παράδοση όπλων είναι ούτως ή άλλως «συνεχείς» και δεν αποτελούν αντικείμενο της διμερούς συνάντησης του κ. Σολτς με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση, πάντως, σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει πληροφορίες για παραδόσεις κινεζικών όπλων στη Ρωσία, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, γι’ αυτό το θέμα.

Ο Α. Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι υπάρχουν πληροφορίες περί στήριξης του Πεκίνου με «μη φονικά όπλα», αλλά ενδεχομένως και με «φονικά».

Ο Στ. Χέμπεστραϊτ διευκρίνισε ότι για την ώρα «δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι ο Ο. Σολτς συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον Κινέζο ανώτατο διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και του επανέλαβε τη θέση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κίνα δεν προμηθεύει με φονικά όπλα τη Μόσχα».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, μιλώντας σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, τόνισε ότι η παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία θα οδηγούσε σε κλιμάκωση του πολέμου. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημείο καμπής – και όχι προς το καλύτερο. Αν η Κίνα παραδώσει πράγματι όπλα στη Ρωσία, αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες στις συναλλαγές μας με το Πεκίνο. Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αλλά και οι συγκαλυμμένες παραδόσεις όπλων θα έχουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή