Μπέρμποκ προς Κίνα: Προειδοποίηση κατά της αποστολής όπλων στη Ρωσία

Μπέρμποκ προς Κίνα: Προειδοποίηση κατά της αποστολής όπλων στη Ρωσία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι αναφέρθηκε στο εν λόγω ζήτημα στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε σε Κινέζους διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα έχει ευθύνη για τη διασφάλιση της ειρήνης και δεν πρέπει να στείλει όπλα ή αγαθά «διπλής χρήσης» στη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι αναφέρθηκε στο εν λόγω ζήτημα στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε το Σάββατο τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι, για τις συνέπειες που θα είχε μια αποστολή βοήθειας από το Πεκίνο προς τη Ρωσία ως ενίσχυση για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Η Κίνα απάντησε στα παραπάνω τη Δευτέρα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείο Εξωτερικών, Γουάνγκ Γούενμπιν, να αναφέρει ότι: «Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να απαιτούν πράγματα από την Κίνα».

Ζελένσκι: Παγκόσμιος πόλεμος αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε σήμερα την Κίνα ότι θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος στην περίπτωση που το Πεκίνο υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο.

Ο Ζελένσκι έκανε τα σχόλια αυτά καθώς η Κίνα δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις, μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, το Σαββατοκύριακο, προς τον Κινέζο ομόλογό του να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ’ αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό».

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT