Πόλεμος στην Ουκρανία: Έλλειψη πυρομαχικών καταγγέλλει η Wagner

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έλλειψη πυρομαχικών καταγγέλλει η Wagner

Ο ιδρυτής του ομίλου ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Αμυνας υπονομεύει σκόπιμα τις επιχειρήσεις των μαχητών του

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τα πυρά του εναντίον αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονόμασε, έστρεψε ο ιδρυτής του ομίλου μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκοζίν, κατηγορώντας τους για σκόπιμη αποστέρηση των μαχητών του από πυρομαχικά. Ο Πριγκοζίν απέδωσε τη στάση αυτή σε αντιπαλότητα μεταξύ του ιδίου και μέρους της ρωσικής ελίτ.

Σε χθεσινό μήνυμά του, διάρκειας επτά λεπτών, ο εμφανώς οργισμένος Πριγκοζίν είπε ότι είναι υποχρεωμένος να απολογείται και να υπακούει, προκειμένου να εξασφαλίζει πυρομαχικά για τους στρατιώτες του. «Αδυνατώ να λύσω αυτό το πρόβλημα παρά τις επαφές που διαθέτω. Οσοι παρεμβαίνουν στην προσπάθειά μας να νικήσουμε συνεργάζονται ευθέως με τον εχθρό», τόνισε.

Ο Πριγκοζίν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στο υπουργείο Αμυνας και έχει φιλονικήσει με επιτελείς του Κρεμλίνου. «Κάποιοι τρώνε το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο τους σε χρυσά πιάτα και στέλνουν τους συγγενείς τους δια-κοπές στο Ντουμπάι», ανέφερε στο μήνυμά του.

Την ίδια ώρα, όμως, ακλόνητος παραμένει στη θέση του ο κύριος στόχος των επικρίσεων του Πριγκοζίν, Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, συνεχίζοντας να απολαύει της εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Δυτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ο Σοϊγκού οφείλει την παραμονή του στο υπουργείο στην απόλυτη προσήλωσή του στον Πούτιν, παρά τις βαριές ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός. «Η αφοσίωση ανταμείβεται πάντα καλύτερα από την αποτελεσματικότητα στον κύκλο του Πούτιν. Πολλά ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποδειχθεί ικανά στις θέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου και του Σοϊγκού, διατηρούνται όμως εκεί από τον Πούτιν», λέει ο Αντριου Βάις, ειδικός για τον Πούτιν στο ινστιτούτο Carnegie. Ο 67χρονος Σοϊγκού σπούδασε πολιτικός μηχανικός για να αναλάβει υπουργός Εκτάκτων Αναγκών στην κυβέρνηση του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν το 1991. Μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Αμυνας το 2012, εισήλθε στον στενό κύκλο του Πούτιν, συνοδεύοντας τον πρόεδρο στις κυνηγετικές εξορμήσεις του στη γενέτειρα του υπουργού, Σιβηρία. Ως ηγέτης μικρού κόμματος στη Δούμα το 1999, ο Σοϊγκού διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Πούτιν στην προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή