Πλύση εγκεφάλου νέων από τον Άντριου Τέιτ βλέπουν καθηγητές

Πλύση εγκεφάλου νέων από τον Άντριου Τέιτ βλέπουν καθηγητές

Εκστρατεία διεξάγεται σε σχολεία της Βρετανίας με στόχο την καταπολέμηση του μισογυνικού και σεξιστικού μηνύματος του Αντριου Τέιτ, αστέρα του μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος κρατείται από τις Αρχές της Ρουμανίας για βιασμό και μαστροπεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκστρατεία διεξάγεται σε σχολεία της Βρετανίας με στόχο την καταπολέμηση του μισογυνικού και σεξιστικού μηνύματος του Αντριου Τέιτ, αστέρα του μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος κρατείται από τις Αρχές της Ρουμανίας για βιασμό και μαστροπεία.

Ο 36χρονος πρώην πυγμάχος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα νέα αγόρια, διασπείροντας θεωρίες για την ανάγκη υποταγής των γυναικών στους άνδρες και τα δήθεν αναφαίρετα δικαιώματα των ανδρών πάνω στις γυναίκες.

Η σύλληψη του Τέιτ και ο αποκλεισμός των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα δεν επηρέασαν τη δημοτικότητά του. Εκπαιδευτικοί στη Βρετανία θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του μηνύματος του Τέιτ πρέπει να ενισχυθεί με νέα μέσα, ενώ διευθυντές σχολείων έχουν επικοινωνήσει με γονείς προειδοποιώντας για την επιρροή του Τέιτ.

Το δίκαιο του πλούτου

«Λυπάμαι που στερώ πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθώ με τον Αντριου Τέιτ. Οι γυναίκες, όμως, χρειάζεται να πολεμούν κάθε μέρα στην κοινωνία και δεν χρειάζονται τέτοιες αντιλήψεις», λέει η Κλόι Στάντον, καθηγήτρια λυκείου στο Λονδίνο. Τους τελευταίους μήνες, οι μαθητές της Στάντον άρχισαν να επαινούν τον πλούτο του Τέιτ και τα ακριβά του αυτοκίνητα. Για πρώτη φορά στην 20χρονη σταδιοδρομία της, η Στάντον δέχθηκε την ερώτηση εάν ο σύζυγός της συμφωνεί να εργάζεται ως καθηγήτρια, ενώ άλλοι μαθητές μιλούσαν κοροϊδευτικά για τον βιασμό γυναικών. «Κάνει πλύση εγκεφάλου σε ολόκληρη γενιά αγοριών και αυτό είναι πολύ τρομακτικό. Πιστεύουν ότι έχει δίκιο επειδή είναι πλούσιος», σχολιάζει η Στάντον.

Παρά τη σύλληψή του για βιασμό, το μισογυνικό μήνυμα του αστέρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραμένει δημοφιλές.

Πολλοί εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπισθεί η επιρροή του Τέιτ πάνω στα αγόρια εξαιτίας του πλούτου που επιδεικνύει στα βίντεό του, αλλά και της ρητορικής του δεινότητας. Καθώς τον θαυμάζουν ήδη, αποδέχονται τον ακραίο μισογυνισμό του.

«Στη σύγχρονη κοινωνία, η συσσώρευση καταναλωτικών αγαθών δημιουργεί ψευδαίσθηση σοφίας. Η πεποίθηση των οπαδών του Τέιτ ότι έχει δίκιο συνδυάζεται με το πολύ επικίνδυνο μήνυμά του», σημειώνει ο Μάικλ Κονρόι, σύμβουλος νεότητας σε λύκεια της Βρετανίας.

Σεξιστικά πρότυπα

«Οι απόψεις αυτές για τις γυναίκες προϋπήρχαν του Τέιτ. Κάποια μισογυνικά πρότυπα, όμως, έχουν εξαπλωθεί ως αποτέλεσμα της δημοτικότητάς του», λέει καθηγήτρια στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Εχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει ό,τι και να λέει ο Τέιτ. Το μόνο θετικό από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι, επιτέλους, συζητάμε για το φαινόμενο του ενδημικού μισογυνισμού», υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός Ντιάνα Πούσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή