Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσημη ομιλία Πούτιν στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσημη ομιλία Πούτιν στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, να μιλήσει αναλυτικά για τη διεθνή κατάσταση και να περιγράψει το όραμά του για την ανάπτυξη της Ρωσίας μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία σήμερα, Τρίτη, θέτοντας τους στόχους για το δεύτερο έτος της εισβολής του στην Ουκρανία, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περπάτησε στους δρόμους του Κιέβου υποσχόμενος να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Μπάιντεν ταξίδεψε στην Πολωνία και σήμερα θα δώσει ομιλία για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να συσπειρωθεί η διεθνής κοινότητα για να στηρίξει την Ουκρανία, ενώ θα τονίσει την αμερικανική υποστήριξη στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν, με το σήμα κατατεθέν του, τα γυαλιά ηλίου, και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την πράσινη πολεμική στολή, περπάτησαν δίπλα δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ του Κιέβου, με τον χρυσό τρούλο, ένα λαμπερό χειμωνιάτικο πρωινό. Οι σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών συνόδευαν τη βόλτα των δύο ηγετών.

«Οταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος», είπε ο Μπάιντεν.

«Το κόστος που χρειάστηκε να πληρώσει η Ουκρανία είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι θυσίες ήταν πολύ μεγάλες… Γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες, εβδομάδες και χρόνια μπροστά μας».

Εξω από τον καθεδρικό ναό, τα καμένα ρωσικά τανκ στέκονται ως σύμβολο της αποτυχημένης επίθεσης της Μόσχας στην πρωτεύουσα στην αρχή της εισβολής της, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Οι δυνάμεις της έφτασαν γρήγορα στα περίχωρα του Κιέβου – και τελικά υποχώρησαν από την απροσδόκητα σθεναρή αντίσταση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσημη ομιλία Πούτιν στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο-1
Ουκρανία-Δύση, ένα… (©Reuters)

Από τότε, ο πόλεμος της Ρωσίας έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες και στις δύο πλευρές, οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια και εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, ενώ η Δύση έχει υποσχεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Αυτή η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η πρώτη εδώ και 15 χρόνια, είναι η πιο σημαντική επίσκεψη σε ολόκληρη την ιστορία των σχέσεων Ουκρανίας-ΗΠΑ», είπε ο Ζελένσκι.

«Φυσικά για το Κρεμλίνο αυτό θα θεωρηθεί περαιτέρω απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχηματίσει στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο και ότι ο ίδιος ο πόλεμος έχει μετατραπεί αμετάκλητα σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης», δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια.

Ο Πούτιν, πάντως, αναμένεται να ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, στην ομιλία προς τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων.

Αναμένεται επίσης να μιλήσει αναλυτικά για τη διεθνή κατάσταση και να περιγράψει το όραμά του για την ανάπτυξη της Ρωσίας μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση σε αυτήν, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ομιλία πρόκειται να ξεκινήσει στις 11 ώρα Ελλάδος στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ενωση θα εγκρίνει επιπλέον κυρώσεις πριν από την επέτειο της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Ρωσία περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την υπεράσπιση της ρωσικής κυριαρχίας.

Τα μέτωπα και η Κίνα

Η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο δύο ανατολικών επαρχιών που αποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς. Εχει στείλει χιλιάδες στρατεύσιμους στην Ουκρανία για τη χειμερινή επίθεση, αλλά έχει εξασφαλίσει ελάχιστα κέρδη μέχρι στιγμής σε επιθέσεις σε παγωμένα χαρακώματα στο ανατολικό μέτωπο τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Κίεβο και η Δύση το βλέπουν ως μια ώθηση για να… σαλπίσει νίκες ο Πούτιν, έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εντεύθεν.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι ζήτησε τη Δευτέρα διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης στάσης του στην Ουγγαρία ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσημη ομιλία Πούτιν στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο-2
Ο ανώτατος Κινέζος διπλωμάτης, Ουάνγκ Γι. (©Reuters)

Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε διπλωματική λύση απαιτεί την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός της.

Δημόσια, η Κίνα παρέμεινε ουδέτερη, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε σύμφωνο φιλίας «χωρίς όρια» με τη Ρωσία εβδομάδες πριν από την εισβολή.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι ανησυχεί ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουένμπιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι σε θέση να έχουν απαιτήσεις από την Κίνα».

Η Ουκρανία αναμένει να λάβει μεγάλες προμήθειες δυτικών όπλων τους επόμενους μήνες που θα τη βοηθήσουν να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη αντεπίθεση. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι προκάλεσαν τεράστιες απώλειες ενώ απωθούσαν επιτιθέμενες ρωσικές δυνάμεις.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε ότι στα θύματα της Ρωσίας περιλαμβάνονται δύο ελίτ ταξιαρχίες χιλιάδων πεζοναυτών που πιθανώς κατέστησαν «αναποτελεσματικές για τη μάχη» λόγω των απωλειών που υπέστησαν κατά τις αποτυχημένες προσπάθειες εισβολής στο Βουχλεντάρ.

«Εάν η εαρινή επίθεση της Ρωσίας δεν καταφέρει να πετύχει κάτι, τότε οι εντάσεις στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας πιθανότατα θα αυξηθούν», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή