Γερμανία: Η απόφαση Πούτιν για τη «New START» υποβαθμίζει τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης

Γερμανία: Η απόφαση Πούτιν για τη «New START» υποβαθμίζει τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει επανειλημμένα τον Πούτιν να μην καταφεύγει σε πυρηνικές απειλές στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τη Δύση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Τρίτη ότι η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει επανειλημμένα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην καταφεύγει σε πυρηνικές απειλές στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε περιοχή της Τουρκίας που καταστράφηκε από τον πρόσφατο σεισμό, η Μπέρμποκ ανέφερε επίσης ότι η απόφαση του Πούτιν να αποσυρθεί η Ρωσία από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, υποβιβάζει τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης.

ΗΠΑ: Απογοητευτική και ανεύθυνη η απόφαση Πούτιν

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε απογοητευτική και ανεύθυνη την απόφαση του Πούτιν για απόσυρση από την εν λόγω συνθήκη και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφησε ανοιχτή την πόρτα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή.

«Παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για περιορισμούς στρατηγικών όπλων ανά πάσα στιγμή με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, στον κόσμο ή στις σχέσεις μας», ανέφερε.

Ο κόσμος αναμένει από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να ενεργήσουν υπεύθυνα, συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Αντιδυτικό κρεσέντο

Στον απόηχο της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο, όπου δι’ αυτού η Δύση επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε την πολυαναμενόμενη, καθυστερημένη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας, ξετυλίγοντας τις απόψεις του για την εισβολή στη γειτονική χώρα και το όραμά του για το αύριο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με σχόλιο των New York Times, ο Πούτιν φάνηκε εξαρχής πως δεν περιμένει ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα, καθώς υποσχέθηκε σε όσους υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους «τακτική άδεια τουλάχιστον 14 ημερών και όχι λιγότερο συχνά από μία φορά το εξάμηνο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να βρούμε ειρηνευτική λύση στο Ντονμπάς, αλλά η Δύση είχε άλλα σχέδια πίσω από την πλάτη μας, ενώ το Κίεβο, το οποίο η Δύση είχε ωθήσει στον αντιρωσισμό καιρό πριν, είχε ζητήσει δυτικά όπλα ακόμα και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αυτή η αντιρωσική επιχείρηση, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημαίνει ότι διοχετεύεται η επιθετικότητα στην Ανατολή για να πυροδοτήσει τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Παράλληλα, επισήμανε, η δυτική βοήθεια διοχετεύεται ακατάπαυστα στον πόλεμο, ενώ «ρισκάρονται τρισεκατομμύρια δολάρια, με τη Δύση να αποσπά την προσοχή των πολιτών από τα σκάνδαλα διαφθοράς», στρέφοντάς τη στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή