Βαθύ ρήγμα στην Αγγλικανική Εκκλησία

Βαθύ ρήγμα στην Αγγλικανική Εκκλησία

Δέκα αρχιεπίσκοποι αποσύρουν τη στήριξή τους στον Τζάστιν Ουέλμπι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική από πολλούς αγγλικανούς αρχιεπισκόπους δέχεται ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας Τζάστιν Ουέλμπι για τη θέση που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών. Η δυσφορία τους πηγάζει από την πρόσφατη απόφαση του κυβερνώντος σώματος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της Γενικής Συνόδου, να επιτρέψει σε κληρικούς να ευλογούν ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η συντηρητική Παγκόσμια Νότια Αδελφότητα Αγγλικανικών Εκκλησιών, που αποτελείται από 25 αγγλικανικές Εκκλησίες και υποστηρίζει πως εκπροσωπεί το 75% των αγγλικανών παγκοσμίως, δήλωσε τη Δευτέρα πως η Εκκλησία της Αγγλίας έχει «απομακρυνθεί από την αληθινή πίστη» κι έχει χάσει το δικαίωμά της να δηλώνει «μητέρα» της αγγλικανικής κοινότητας.

H δήλωση, την οποία υπογράφουν δέκα αρχιεπίσκοποι, μεταξύ των οποίων ο Χένρι Ντουκουμπά, αρχιεπίσκοπος Νιγηρίας, ο οποίος υπολογίζεται πως εκπροσωπεί το ένα τρίτο των αγγλικανών παγκοσμίως, αναφέρει πως «η ΠΝΑΑΕ δεν δύναται πλέον να αναγνωρίσει τον τρέχοντα αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, τον αξιότιμο ηγούμενο Τζάστιν Ουέλμπι, ως τον “πρώτο μεταξύ ίσων” ηγέτη της παγκόσμιας κοινότητας». Αναφορικά με τις Εκκλησίες οι οποίες υιοθέτησαν την πρόταση του Ουέλμπι για την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών, μεταξύ των οποίων οι Εκκλησίες της Σκωτίας, της Ουαλλίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ακολουθούν το μονοπάτι της ψευδούς διδασκαλίας». «Αυτό μας λυπεί βαθύτατα», καταλήγει.

«Προειδοποίηση αγάπης»

Αιτία η θέση που έχει πάρει τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής κληρικός της Αγγλίας υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών.

Από τότε που έγινε αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι πριν από δέκα χρόνια, ο Ουέλμπι προσπάθησε να κρατήσει ενωμένη την παγκόσμια αγγλικανική κοινότητα μπροστά στις έντονες διαφωνίες για θέματα σεξουαλικότητας. Η προσέγγισή του ήταν να προσπαθήσει να πείσει επισκόπους, κληρικούς και ενορίτες να «βαδίσουν μαζί» παρά τις φαινομενικά αγεφύρωτες διαφορές.

Η σύσταση που προτάθηκε από τους επισκόπους της Εκκλησίας της Αγγλίας να εγκρίνουν τις προαιρετικές ευλογίες, αλλά να συνεχίσουν να απαγορεύουν τους γάμους ομοφύλων στην εκκλησία, είχε ως στόχο να αποτελέσει έναν συμβιβασμό που θα έβαζε τέλος σε δεκαετίες οδυνηρών εντάσεων γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας.

Ωστόσο, οι προοδευτικοί εξοργίστηκαν διότι, κατά την άποψή τους, η Αγγλικανική Εκκλησία θα συνέχιζε να αντιμετωπίζει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου ως «δεύτερης κατηγορίας», ενώ οι συντηρητικοί θύμωσαν γιατί η Εκκλησία φαινόταν να γυρίζει την πλάτη στην παραδοσιακή διδασκαλία για τον γάμο και τη σεξουαλικότητα. Το περασμένο καλοκαίρι, η διάσκεψη του Λάμπεθ, μια συνάντηση αγγλικανών επισκόπων απ’ όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, δέχθηκε μποϊκοτάζ από τους αρχιεπισκόπους της Νιγηρίας, της Ρουάντας και της Ουγκάντας, οι οποίοι εκπροσωπούν από κοινού περίπου 30 εκατομμύρια αγγλικανούς, λόγω του θέματος της σεξουαλικότητας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΠΝΑΑΕ ανέφερε ότι η απόσυρση της υποστήριξής τους προς τον Ουέλμπι ως ηγέτη της παγκόσμιας Εκκλησίας θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο ως «προειδοποίηση αγάπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT