Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα σηματοδοτούσε η αποστολή κινεζικών όπλων στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα σηματοδοτούσε η αποστολή κινεζικών όπλων στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία για να την ενισχύσει στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, κάτι που διαψεύδει το Πεκίνο.

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία για να την ενισχύσει στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, κάτι που διαψεύδει το Πεκίνο.

Αν ισχύει, αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα της σύρραξης που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το AFP.

Γιατί η Ουάσιγκτον διατύπωσε αυτήν την κατηγορία;

Από την έναρξη του πολέμου, η Κίνα πρόσφερε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν οικονομική και διπλωματική υποστήριξη, αποφεύγοντας την αποστολή όπλων ή οποιαδήποτε εμφανή στρατιωτική εμπλοκή.

Κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από το κινεζικό κράτος πούλησαν drones και άλλο εξοπλισμό στην Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά η Μόσχα χρειάστηκε να στραφεί προς το Ιράν για να λάβει τα αναγκαία όπλα, όπως μαχητικά drones.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει τη Ρωσία με ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν, πλέον, μήπως το Πεκίνο κάνει το ίδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τη Δευτέρα την προειδοποίησή του, αφού είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η Κίνα σχεδιάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

«Μιλήσαμε για τον πόλεμο της Ρωσίας και τις ανησυχίες που έχουμε ως προς το γεγονός ότι η Κίνα σχεδιάζει να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία», δήλωσε στο CBS.

Ο Αντονι Μπλίνκεν δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την κατηγορία, η διατύπωση της οποίας εντάσσεται στις ευαίσθητες πληροφορίες που δημοσιοποιεί η Ουάσινγκτον για να προλάβει ή να διαταράξει τα ρωσικά πολεμικά σχέδια.

«Το γεγονός ότι ο Αντονι Μπλίνκεν επέλεξε να δημοσιοποιήσει αυτές τις ανησυχίες υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ασφαλείς πληροφορίες», δηλώνει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκρέγκορ, ερευνητής, ειδικός στα θέματα της Ανατολικής Ασίας στον Ινστιτούτο Lowy του Σίδνεϊ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, τις χαρακτήρισε «ψευδείς πληροφορίες».

Γιατί ανησυχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Συρροή όπλων προερχόμενων από την Κίνα «θα ανακάτευε την τράπουλα» του πολέμου στην Ουκρανία, δηλώνει ο Μικ Ράιαν, ειδικός για Θέματα Στρατηγικής, απόστρατος στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο βιομηχανικών συστημάτων. Προς το παρόν, η Ρωσία υστερεί σε σχέση με τη Δύση. Αν η Κίνα εμπλακεί, όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ουκρανία χάρη στη βιομηχανική ικανότητα της Δύσης εξαφανίζονται διά μιας. Τα κινεζικά πυρομαχικά θα έκαναν δύσκολη τη ζωή των Ουκρανών, είτε πρόκειται για πυρομαχικά του πυροβολικού, για βλήματα ακριβείας, ή για όπλα μακρού βεληνεκούς που λείπουν στη Ρωσία».

Διότι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ρωσία πασχίζει να συγκεντρώσει επαρκές μάχιμο προσωπικό, πυρομαχικά και όπλα, γεγονός που εξηγεί τη ρωσική αποτελμάτωση απέναντι στην ουκρανική αντίσταση. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καταφύγει σε μαζική επιστράτευση, σε ομάδες μισθοφόρων και σε εισαγωγές.

Εν των μεταξύ, η Ουκρανία κατάφερε να σταματήσει τη ρωσική προέλαση και τελικά να ανακάμψει. Ομως, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εχθροπραξίες βρίσκονται σε κάμψη, καθώς κάθε στρατόπεδο προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους και επιδιώκει να εξασφαλίσει αποφασιστικά ατού καθώς πλησιάζει η άνοιξη.

Γιατί αναμειγνύεται η Κίνα;

Ο Κινέζος στρατιωτικός σχολιαστής, Σονγκ Τζονγκπίνγκ, έχει δηλώσει ότι η Κίνα δεν θα στείλει όπλα στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η πολιτική, εμπορική και στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Μόσχα και στο Πεκίνο είχε ενισχυθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

«Η Κίνα δεν θα ακούσει τα αιτήματα των ΗΠΑ. Θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία σύμφωνα με τις δικές της εθνικές βουλήσεις και τις ανησυχίες της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το διακύβευμα είναι σημαντικότερο και ότι η Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που αντιστοιχεί στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ, καθηγητή Σπουδών Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Curtin του Περθ της Αυστραλίας, «ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κρίσιμη στιγμή για το περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας, για την παγκόσμια τάξη».

Μια απόφαση εξαγωγής όπλων θα συνιστούσε «τεράστιο βήμα» για την Κίνα, το οποίο θα την εξέθετε στις δυτικές κυρώσεις, θα έκαιγε τις εναπομείνασες γέφυρες με την Ουάσινγκτον και θα καταπόντιζε τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη.

Ομως, η προοπτική της ήττας της Ρωσίας ανησυχεί το Πεκίνο, σύμφωνα με τον Αλεξέι Μουράβιεφ. Σε αυτό το σενάριο, «η Κίνα θα έμενε μόνη», λέει. «Η Ρωσία είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που υποστηρίζει την Κίνα».

Αντίστροφα, μία ρωσική νίκη θα σήμαινε «στρατηγική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών» και θα συνέβαλλε στο αφήγημα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με το οποίο η Δύση βρίσκεται σε παρακμή – μία ιδέα που κλονίζεται από την αποτελμάτωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Κίνα θα προσπαθήσει να παίξει τον ρόλο του ισορροπιστή στη σύρραξη, παίρνοντας θέση ακριβώς στη μέση ανάμεσα στη διακινδύνευση και το όφελος: προμήθεια όπλων μέσω εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, μέσω της Βόρειας Κορέας ή της ομάδας Wagner μάλλον παρά απευθείας στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Πιστεύω ότι η προσέγγισή τους θα είναι περισσότερο υπόγεια», καταλήγει ο Αλεξέι Μουράβιεφ.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT