Η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει χωρίς πισίνες το καλοκαίρι λόγω ξηρασίας

Η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει χωρίς πισίνες το καλοκαίρι λόγω ξηρασίας

Εξετάζονται ήπιοι περιορισμοί στο νερό, που ίσως τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες τους θερινούς μήνες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον ξηρότερο χειμώνα της εδώ και πάνω από 60 χρόνια βιώνει η Γαλλία, με αποτέλεσμα οι Αρχές να μελετούν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την εξοικονόμηση νερού. Επί 32 ημέρες δεν έβρεξε ούτε μία φορά φέτος και η ανομβρία έρχεται να προστεθεί στο ιδιαίτερα ξηρό περυσινό καλοκαίρι. Την προσεχή Δευτέρα τοπικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν για να εξετάσουν την κατάσταση ανά περιοχή. Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά για τη Γαλλία. Ανάλογα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν και αλλού στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία και την Ιταλία. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν συνθήκες ξηρασίας, από τις οποίες ακόμη δεν έχουν συνέλθει πολλές περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις στις ιταλικές Αλπεις μειώθηκαν κατά 53%, ενώ η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου, έχει πέσει κατά 61% σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Στη Βενετία, στο Μεγάλο Κανάλι, έχουν αρχίσει να φαίνονται τα θεμέλια κτιρίων, ενώ οι γόνδολες δυσκολεύονται να πλοηγηθούν σε κάποια μικρότερα κανάλια. Σύμφωνα με έκθεση οργανισμού που παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή, οι Αλπεις έχουν δει μια μείωση της τάξης του 5,6% στη διάρκεια της κάλυψης από χιόνι ανά δεκαετία τον τελευταίο μισό αιώνα.

Λιγότερο χιόνι

Στη Γαλλία δεν αποκλείεται μετά τη συνάντηση της Δευτέρας να ληφθούν κάποιοι ήπιοι περιορισμοί που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο (π.χ. η απαγόρευση να γεμίζουν οι πισίνες σε συγκεκριμένες πληγείσες περιοχές), προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε καθόλου βροχόπτωση, ενώ η κάλυψη των Πυρηναίων και των γαλλικών Αλπεων με χιόνι είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σε μια περίοδο που θεωρείται κρίσιμη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων νερού. Χθες αναμενόταν να βρέξει στη νότια Γαλλία και η υπηρεσία τόνισε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας. Εθνική στρατηγική νερού ζητούν από την κυβέρνηση και οι Ιταλοί οικολόγοι, με επικεφαλής την περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente. «Το 2023 μόλις άρχισε και ήδη διαφαίνονται ανησυχητικά σημάδια ακραίων καιρικών φαινομένων και επιπέδων ξηρασίας», προειδοποίησε ο διευθυντής της, Τζόρτζιο Ζαμπέτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή