Υψηλό εξαετίας για τις αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. το 2022

Υψηλό εξαετίας για τις αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. το 2022

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβε πέρυσι σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, τον μεγαλύτερο αριθμό από την προσφυγική κρίση των ετών 2015 - 2016 και έπειτα.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβε πέρυσι σχεδόν 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, τον μεγαλύτερο αριθμό από την προσφυγική κρίση των ετών 2015 – 2016 και έπειτα. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν οι πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας. Τουρκία, Συρία και Αφγανιστάν ξεχωρίζουν ως οι χώρες από τις οποίες προήλθαν πέρυσι οι περισσότερες αιτήσεις για άσυλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Εγια το Ασυλο (EUAA), οι αιτήσεις για άσυλο το 2022 ήταν συνολικά 966.000, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2021.

Από αυτές, οι περίπου 130.000 ήταν αιτήσεις Σύρων, οι περίπου 129.000 ήταν αιτήσεις Αφγανών και οι 55.000 ήταν αιτήσεις Τούρκων.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτοι ήταν επίσης οι αριθμοί των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι από πολίτες της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Μπαγκλαντές, της Γεωργίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.  

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ίσχυαν την περίοδο  της πανδημίας του Covid-19, η αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και οι συγκρούσεις που μαίνονται σε πολλά μέρη της υφηλίου ήταν κάποιοι από τους λόγους που εκτιμάται ότι οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου πέρυσι.

Με πληροφορίες από Associated Press  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή