Αδέλφια απελευθερώθηκαν από το Γκουαντάναμο χωρίς κατηγορίες, μετά από 20 χρόνια

Αδέλφια απελευθερώθηκαν από το Γκουαντάναμο χωρίς κατηγορίες, μετά από 20 χρόνια

Και οι δύο άνδρες έχουν πλέον επιστρέψει στην πατρίδα τους, το Πακιστάν.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αδέλφια από το Πακιστάν που κρατούνταν στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο επί σχεδόν 20 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να τους απαγγελθεί κάποια κατηγορία.

Ο Αμπντούλ και ο Μοχάμετ-Αχμέτ Ραμπάνι, είχαν συλληφθεί στο Πακιστάν το 2002. Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι ο Αμπντούλ Ραμπάνι διαχειριζόταν ένα καταφύγιο της Αλ Κάιντα, και πως ο αδελφός του οργάνωνε ταξίδια και κεφάλαια για τους ηγέτες της οργάνωσης. Τα αδέλφια κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν από αξιωματικούς της CIA, πριν μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.

Και οι δύο άνδρες έχουν πλέον επιστρέψει στην πατρίδα τους, το Πακιστάν.

Τα αδέλφια είχαν συλληφθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν στο Καράτσι τον Σεπτέμβριο του 2002. Αρχικά κρατήθηκαν σε εγκατάσταση της CIA στο Αφγανιστάν και μετά από σχεδόν δύο χρόνια μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο.

Από το 2013 και για τα επόμενα επτά χρόνια, ο Αχμέτ Ραμπάνι έκανε, επανειλημμένα, απεργίες πείνας, επιβιώνοντας με συμπληρώματα διατροφής που ορισμένες φορές του χορηγούνταν χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ο δικηγόρος του 3D Centre, Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, που έχει εκπροσωπήσει και τους δύο άνδρες, δήλωσε στο BBC ότι θα προσπαθήσει να υποβάλει αγωγή για την κράτηση των αδελφών, αλλά εκτίμησε πως «οι πιθανότητες αποζημίωσής τους είναι ελάχιστες. Ούτε μια απλή συγγνώμη δεν θα τους πουν».

Η έγκριση για την απελευθέρωση των ανδρών δόθηκε το 2021 και δεν είναι σαφές γιατί παρέμεναν έκτοτε φυλακισμένοι. Η σύζυγος του Αχμέτ Ραμπάνι ήταν έγκυος όταν εκείνος συνελήφθη και μόλις πέντε μήνες αργότερα γέννησε τον γιο τους. Ο ίδιος δεν είχε συναντήσει ποτέ τον γιο του.

«Μίλησα με τον γιο του Αχμέτ, τον Τζαγουάντ, ο οποίος είναι 20 ετών και δεν είχε ποτέ συναντήσει ή αγγίξει τον πατέρα του, καθώς η μητέρα του ήταν έγκυος όταν απήγαγαν τον Αχμέτ. Έχω συναντήσει τον Τζαγουάντ αρκετές φορές και μακάρι να ήμουν εκεί στην πρώτη τους αγκαλιά», δήλωσε ο Στάφορντ Σμιθ.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Γκουαντάναμο, ο Αχμέτ Ραμπάνι απέκτησε τη φήμη ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη. Τον Μάιο θα κάνει μία έκθεση στο Καράτσι, μαζί με ακόμα 12 Πακιστανούς καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Ο Μπάιντεν ελπίζει να κλείσει το Γκουαντάναμο

Το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο με έδρα την Κούβα είχε εγκαθιδρυθεί επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου, το 2002, για τους ξένους υπόπτους για τρομοκρατία, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει πως ελπίζει να κλείσει τις εγκαταστάσεις, όπου 32 άτομα εξακολουθούν να κρατούνται. Το 2003 στο Γκουαντάναμο κρατούνταν έως και 680 άτομα.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν την βούληση της κυβέρνησης του Πακιστάν και άλλων εταίρων να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών που επικεντρώνονται στην μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων με υπευθυνότητα, και τελικά στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων του Γκουαντάναμο», αναφέρει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Η Μάγια Φόα, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη δικαιοσύνη Reprieve, η οποία παρείχε νομική εκπροσώπηση στον Αχμέτ Ραμπάνι μέχρι πέρυσι, χαρακτήρισε τις δύο δεκαετίες φυλάκισής του «τραγωδία, ενδεικτική του πόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί οι ΗΠΑ από τις ιδρυτικές τους αρχές» στην εποχή του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

«Έκλεψαν από μια οικογένεια έναν γιο, έναν σύζυγο και έναν πατέρα. Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ επανόρθωση για αυτή την αδικία. Ο πλήρης απολογισμός των πληγών που προκάλεσε ο καταστροφικός “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” θα ξεκινήσει μόνο όταν το Γκουαντάναμο κλείσει οριστικά», είπε.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή