Καταργεί μία αργία για την ενίσχυση της δανικής άμυνας

Καταργεί μία αργία για την ενίσχυση της δανικής άμυνας

Εαρινή επίσημη αργία κατήργησε χθες με απόφασή του το Κοινοβούλιο της Δανίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Εαρινή επίσημη αργία κατήργησε χθες με απόφασή του το Κοινοβούλιο της Δανίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Οι βουλευτές ψήφισαν 95 υπέρ και 68 κατά της κατάργησης της Ημέρας της Μεγάλης Προσευχής, θρησκευτική αργία που θεσπίσθηκε τον 17ο αιώνα στην προτεσταντική χώρα.

Η κατάργηση της αργίας θα ενισχύσει τον κρατικό κορβανά με 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στον αμυντικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών με πρωθυπουργό τη Μέτε Φρέντρικσεν.

Αντιδράσεις στο μέτρο καταγράφονται, όμως, από την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και εκπροσώπους των θρησκευτικών δογμάτων. Πριν από τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να διαμαρτυρηθούν για το κυβερνητικό σχέδιο και την επιμονή της κυβέρνησης να τηρήσει τους χρηματοδοτικούς της στόχους έναντι του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για ληστεία. Η κυβέρνηση διατάζει τους πολίτες να εργασθούν μία επιπλέον ημέρα», είπε ο Κάρστεν Ονγκε, βουλευτής του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Παρά τις αντιδράσεις, όμως, οι ψήφοι της αντιπολίτευσης δεν ήταν επαρκείς για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν από την κατάργηση της αργίας είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου που θέτει το ΝΑΤΟ για ποσοστό αμυντικών δαπανών 2% του συνολικού ΑΕΠ μέχρι το 2030 για όλα τα μέλη της Συμμαχίας. Η Δανία έχει αυτή τη στιγμή 11 επίσημες αργίες.

Τα 400 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν θα διοχετευθούν στον αμυντικό προϋπολογισμό.

«Δεν εκτιμώ ότι μία επιπλέον εργάσιμη ημέρα είναι πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες δαπάνες για άμυνα και ασφάλεια, υγεία, ψυχιατρική και για την πράσινη μετάβαση», είχε πει η Φρέντρικσεν όταν παρουσίασε το σχέδιο στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Δίωξη πρώην υπουργού

Στο μεταξύ, την άσκηση δίωξης εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Δανίας, Κλάους Χιορτ Φρέντρικσεν, ενέκρινε η εισαγγελία της Κοπεγχάγης. Ο Φρέντρικσεν κατηγορείται ότι αποκάλυψε δημόσια το 2021 την ύπαρξη «σχέσης» μεταξύ της υπηρεσίας αντικατασκοπείας στρατού της Δανίας με την αμερικανική NSA. Ο τότε υπουργός είχε αποκαλύψει ότι η Δανία επέτρεπε στην αμερικανική υπηρεσία να υποκλέπτει δεδομένα από υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικής ίνας σε χωρικά ύδατα της Δανίας.

Η αμερικανική υπηρεσία φέρεται να παρακολουθούσε για πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο τις επικοινωνίες Ευρωπαίων ηγετών, όπως της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Ο Χιορτ Φρέντρικσεν, μέλος του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος της Δανίας, αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες «προδοσίας». Η Βουλή σε ψηφοφορία της τον Ιανουάριο αρνήθηκε να στερήσει τη βουλευτική ασυλία του πρώην υπουργού.

Ο Χιορτ Φρέντρικσεν υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις του δεν είναι τίποτα παραπάνω από όσα είχε ξεσκεπάσει το 2013 ο πρώην πράκτορας της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, ενώ επιμένει ότι ως εκλεγμένος βουλευτής όφειλε να ενημερώσει το κοινό. Δανία και ΗΠΑ είχαν υπογράψει μυστική συμφωνία συνεργασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με στόχο την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών. Παρά τη διατήρηση της ασυλίας του, η δίκη του Φρέντρικσεν θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή