Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ φέρνει «σαρωτικές αλλαγές» στο οικονομικό επιτελείο

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ φέρνει «σαρωτικές αλλαγές» στο οικονομικό επιτελείο

Ο Κινέζος πρόεδρος προωθεί, με φόντο το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, «σαρωτικές αλλαγές» που θα ενισχύουν τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στους τομείς της οικονομίας και τεχνολογίας.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο, ετοιμάζεται να αναδιαμορφώσει τις ηγετικές ομάδες των αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη κλάδων όπως είναι ο χρηματοοικονομικός, ο τεχνολογικός κ.ά.

Η ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, 5 Μαρτίου, και ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να προωθήσει αλλαγές προσώπων στα ηγετικά κλιμάκια της οικονομίας, της τεχνολογίας και των επιστημών, διορίζοντας δικούς του στενούς συνεργάτες σε θέσεις-κλειδιά, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

O πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ και η δική του ομάδα τεχνοκρατών οδεύουν πια προς αντικατάσταση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ ο Σι Τζιπίνγκ από την πλευρά του προωθεί «εκτεταμένες» αλλαγές που θα ενισχύουν τον κρατικό/κομματικό έλεγχο πάνω στους τομείς της τεχνολογίας, της οικονομίας και της επιστήμης.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια κρίσιμη μεταπανδημική στιγμή για την κινεζική οικονομία το ΑΕΠ της οποίας αυξήθηκε κατά μόλις 3% το 2022 ενώ ο επίσημος στόχος ήταν 5,5%.

Η νέα ομάδα του Σι θα κληθεί, σύμφωνα με τους FT, να πείσει τους επενδυτές ότι η Κίνα άνοιξε ξανά για μπίζνες και ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα όπως είναι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, ο δημογραφικός μαρασμός και η αποδυνάμωση της παραγωγικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο Σι έχει βάλει «δικούς του» ανθρώπους στην επταμελή Μόνιμη Επιτροπή η σύνθεση της οποίας άλλαξε, ενώ ο ίδιος έχει παράλληλα εξασφαλίσει και μια νέα, τρίτη – και ως εκ τούτου πρωτοφανή – πενταετή θητεία στην ηγεσία.

Με πληροφορίες από FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή