«Σπουδαία ανακάλυψη» στη Γκίζα: Οι πρώτες εικόνες από μυστικό διάδρομο στην Πυραμίδα του Χέοπα

«Σπουδαία ανακάλυψη» στη Γκίζα: Οι πρώτες εικόνες από μυστικό διάδρομο στην Πυραμίδα του Χέοπα

«Υπάρχει κάτι σημαντικό» στο χώρο κάτω από τον διάδρομο, υποστηρίζει Αιγύπτιος αρχαιολόγος, τονίζοντας τη βεβαιότητά του πως «σε λίγους μήνες από τώρα μπορούμε να δούμε αν αυτό που λέω θα επαληθευτεί ή όχι». 

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη ενός κρυμμένου εσωτερικού διαδρόμου στην κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Σε βίντεο από ενδοσκοπική κάμερα καταγράφεται ο εσωτερικός χώρος του διαδρόμου που έχει μήκος εννέα μέτρων και πλάτος 2,1. 

«Σπουδαία ανακάλυψη» στη Γκίζα: Οι πρώτες εικόνες από μυστικό διάδρομο στην Πυραμίδα του Χέοπα-1
O διάδρομος μήκους εννέα μέτρων με τοιχία ακατέργαστων λίθινων όγκων και θολωτή οροφή – Πηγή: ΕΡΑ 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η δημιουργία του διαδρόμου ενδέχεται να εξυπηρετούσε την ανακατανομή του βάρους της πυραμίδας στο σημείο της εισόδου ή σε κάποιον άλλο θάλαμο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. 

Ο διάδρομος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016, με τη χρήση μιας τεχνικής αποτύπωσης (muography), ανάλογης των εικόνων με ακτίνες X, αλλά αντί για αυτές αξιοποιεί την ισχυρή ικανότητα διείσδυσης των μιονίων υψηλής ενέργειας. 

Η ομάδα επιστημόνων από το πρόγραμμα ScanPyramids Project κατάφεραν να ανιχνεύουν τις αλλαγές πυκνότητας μέσα στην πυραμίδα, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο την διαπερνούσαν τα μιόνια. 

Η μη επεμβατική τεχνική χαρτογράφησε ένα κενό σημείο πίσω από τη βόρεια πρόσοψη της Μεγάλης Πυραμίδας, περίπου επτά μέτρα κάτω από την κύρια είσοδο. 

«Σπουδαία ανακάλυψη» στη Γκίζα: Οι πρώτες εικόνες από μυστικό διάδρομο στην Πυραμίδα του Χέοπα-2
Το σημείο απ’όπου εισήχθη το ενδοσκόπιο – Πηγή: ΕΡΑ 

Περαιτέρω αναλύσεις που διενεργήθηκαν με ραντάρ και υπερήχους προτού ένα ενδοσκόπιο εισαχθεί μέσω ενός μικροσκοπικού αρμού μεταξύ των λίθων.

Το υλικό από την κάμερα αποκαλύφθηκε σε μια συνέντευξη Τύπου, δίπλα στην πυραμίδα, σήμερα, Πέμπτη, παρουσίαζε έναν άδειο διάδρομο με τοιχία φτιαγμένα από ακατέργαστους λίθινους όγκους και μια θολωτή πέτρινη οροφή. 

«Θα συνεχίσουμε τις σαρώσεις ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε… για να διαπιστώσουμε τι μπορούμε να βρούμε κάτω από εκεί, ή απλώς στο τέλος αυτού του διαδρόμου» ανέφερε ο Μοσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. 

Η Μεγάλη Πυραμίδα, με ύψος 146 μέτρων, χτίστηκε στο οροπέδιο της Γκίζας, στις παρυφές της πόλης του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της τέταρτης δυναστείας από τον Φαραώ Χέοπα που κυβέρνησε μεταξύ περίπου 2609 – 2584 π.Χ. 

«Σπουδαία ανακάλυψη» στη Γκίζα: Οι πρώτες εικόνες από μυστικό διάδρομο στην Πυραμίδα του Χέοπα-3
Τουρίστες στην εμβληματική πυραμίδα της νεκρόπολης της Γκίζας σήμερα, μία σημαντική ημέρα νέων ανακοινώσεων από την υπηρεσία αρχαιοτήτων – Πηγή: ΕΡΑ

Παρότι είναι μία από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο, παραμένει μυστήριο το πώς ακριβώς οικοδομήθηκε. 

Ο διάδρομος συνιστά «μια σπουδαία ανακάλυψη που μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων όλου του κόσμου για πρώτη φορά» σημειώνει ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζαχί Χαουάς, προσθέτοντας πως το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί αν ο ταφικός θάλαμος του βασιλιά Χέοπα υπήρχε ακόμη στο εσωτερικό της πυραμίδας.

Ο ίδιος εικάζει πως ίσως «υπάρχει κάτι σημαντικό» στο χώρο κάτω από τον διάδρομο, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του πως «σε λίγους μήνες από τώρα μπορούμε να δούμε αν αυτό που λέω θα επαληθευτεί ή όχι». 

Η νεκρόπολη της Γκίζας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την Πυραμίδα του Χέοπα, τη λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και την Πυραμίδα του Μυκερίνου, τη μεγάλη Σφίγγα, καθώς και νεκρικούς ναούς και τάφους αξιωματούχων. 

Πηγή: BBC 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή