Βιβέκ Ραμασουάμι: Ποιος είναι ο Ινδός εκατομμυριούχος που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ποιος είναι ο Ινδός εκατομμυριούχος που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Θερμός πολέμιος της «woke» κουλτούρας, ο Ραμασουάμι υποστηρίζει πως οι συντηρητικοί είναι «θύματα» της πολιτικής που εστιάζει στις συνέπειες του ρατσισμού - Οι εκτιμήσεις για τις πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας και οι ενστάσεις των Ινδοαμερικάνων.

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατηρώντας κανείς τις υποψηφιότητες που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 θα διαπιστώσει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Δύο από τα τρία πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη προβεί στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας τους είναι Ινδοαμερικανοί

Κι αν η Νίκι Χέιλι θεωρείται «μεγάλο όνομα» στην κούρσα του χρίσματος, δεν φαίνεται πως ισχύει το ίδιο για τον Βιβέκ Ραμασουάμι – ένα πρόσωπο το οποίο μάλλον συστήνεται ως η «έκπληξη» στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. 

Ο Ραμασουάμι ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στις 21 Φεβρουαρίου σε μια εμφάνιση στο Fox News, μέσα από ένα βίντεο στο οποίο παρουσίαζε τις πολιτικές του θέσεις. Ποιος, όμως, είναι στην πραγματικότητα ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και συγγραφέας του βιβλίου Woke Inc. που θέλει να μπει «σφήνα» στη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας; Το BBC σε δημοσίευμα του αποπειράται να χαρτογραφήσει το προφίλ του Βιβέκ Ραμασουάμι. 

Το νέο «Αμερικανικό Όνειρο», η εναντίωση στην woke κουλτούρα και η απεξάρτηση από την Κίνα

Ανατρέχοντας στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ραμασουάμι στο Fox News, τον βλέπουμε να μιλάει για το όραμα «ενός κινήματος που θα έχει σκοπό τη δημιουργία ενός νέου «Αμερικανικού Ονείρου», το οποίο θα βασίζεται «στην αναζήτηση της τελειότητας». Για τον Ραμασουάμι «η διαφορετικότητα σαν έννοια δεν σηματοδοτεί τίποτα αν δεν υπάρχει κάτι “σπουδαιότερο” που να “δένει” τους ανθρώπους». 

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι New York Times, το βίντεο της υποψηφιότητας του Ραμασουάμι επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ιδέας ότι οι συντηρητικοί αποτελούν «θύματα» μιας πολιτικής αντίληψης που εστιάζει στις συνέπειες του ρατσισμού και άλλων μορφών φανατισμού. 

Είναι ενδεικτική η εισαγωγική φράση που ο Ραμασουάμι επιλέγει στο βίντεο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του: «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης εθνικής ταυτότητας» αναφέρει και προσθέτει πως «αξίες, όπως η πίστη, ο πατριωτισμός και η σκληρή δουλειά έχουν εξαφανιστεί και έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες “κοσμικές” θρησκείες». 

Ο 37χρονος Βιβέκ Ραμασουάμι, γεννημένος στο Οχάιο, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Γέιλ, πριν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια μέσα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. 

Έχει διακηρύξει δημόσια την αντίθεση του στις τάσεις «αφύπνισης» (woke) του επιχειρηματικού κόσμου σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως τέτοιες στρατηγικές πλήττουν την Αμερική. Όσον αφορά το διεθνές στίγμα των ΗΠΑ, ο Ραμασουάμι έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μείωσης της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα.

Ενστάσεις και διαφωνίες

Κι ενώ οι απόψεις του Ραμασουάμι φαίνεται πως έχουν «κερδίσει» τις εντυπώσεις ορισμένων – όπως του επίσης Ινδοαμερικάνου Ρεπουμπλικανού Βίκραμ Μανσαραμάνι – υπάρχουν πολλοί Ινδοαμερικάνοι που δεν συμφωνούν με τις θέσεις του και θεωρούν πως η καμπάνια του είναι επιφανειακή. 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δημοκρατικός Σεκάρ Ναρασιμάν, ιδρυτής και επικεφαλής του AAPI (Asian Americans and Pacific Islanders), ο οποίος δηλώνει πως ενώ είναι χαρούμενος να βλέπει περισσότερους Ασιάτες Αμερικάνους με ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν είναι καθόλου σίγουρος για τις ιδέες του Ραμασουάμι. 

Ο Ναρασιμάν διερωτάται: «ενδιαφέρει, άραγε, τον Ραμασουάμι η υγειονομική φροντίδα των ηλικιωμένων; Ποιο είναι το σχέδιο του για τις δαπάνες στον τομέα των υποδομών;». Ο Δημοκρατικός Ναρασιμάν καταλήγει πως οι προτάσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία δεν είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν σαφή χαρακτήρα. 

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι πολλά μέλη της ίδιας της κοινότητας των Ινδοαμερικάνων που στο παρελθόν, μάλιστα, έχουν στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς για χρόνια, αγνοούσαν το όνομα του Ραμασουάμι μέχρι να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. 

Ο Σαμπάτ Σιβάνγκι, γνωστός υποστηρικτής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, αναφέρει πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Ραμασουάμι. «Έχω ακούσει πως έχει χρήματα, πως είναι καλός ομιλητής, όμως εκτιμώ ότι τελικά θα είναι “ένας από τους πολλούς” υποψήφιους. Δεν του δίνω πολλές πιθανότητες». 

«Κούρσα για τρεις»

Έτσι κι αλλιώς οι Ινδοαμερικάνοι Ρεπουμπλικανοί προβλέπουν μια «κούρσα για τρεις» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρον ΝτεΣάντις και την Νίκι Χέιλι και προτιμούν να κρατήσουν μια στάση αναμονής όσον αφορά ενδεχόμενα σενάρια συμμαχιών. Ειδικά από τη στιγμή που ακόμα επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας λόγω των νομικών περιπετειών που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Σιβάνγκι τονίζει πως θαυμάζει την δυναμική της Χέιλι και υποστηρίζει πως, αν ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκαστεί να αποσυρθεί από την κούρσα, τότε θα την στηρίξει. 

Το σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως των υπαρκτών πολιτικών διαφορών, η κοινότητα των Ινδοαμερικάνων έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη, όσο βλέπει την αύξηση της πολιτικής «εμπλοκής» της στα κοινά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Όπως τονίζει ο Ναρασιμάν «αν τα παιδιά μας βλέπουν Αμερικάνους με ονόματα, όπως Ραμασουάμι στην διεκδίκηση πολιτικών θέσεων, τότε κάτι καλό συμβαίνει».  

Με πληροφορίες από BBC και New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή