Βρετανία: Καίνε τον Τζόνσον νέα στοιχεία για το partygate

Βρετανία: Καίνε τον Τζόνσον νέα στοιχεία για το partygate

Αν διαπιστωθεί παραπλάνηση του Κοινοβουλίου, η κύρωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την παύση του από τη θέση του βουλευτή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε συνειδητά ψέματα όταν δήλωσε σε μέλη του Κοινοβουλίου πως «κανένας νόμος δεν παραβιάστηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020», σύμφωνα με τα συμπεράσματα διακομματικής επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, που συστάθηκε για να ερευνήσει την υπόθεση των πάρτι του πρώην πρωθυπουργού της χώρας στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ η χώρα βρισκόταν σε lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ένα μέλος της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται ως επί το πλείστον από βουλευτές των Συντηρητικών, δήλωσε ότι είχε ακούσει τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια ενός πάρτι εν μέσω lockdown να σχολιάζει περιπαικτικά ότι «ίσως να είμαστε και οι λιγότερο κοινωνικά αποστασιοποιημένοι άνθρωποι στη Βρετανία αυτή τη στιγμή». Επιπλέον, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταθέτουν ότι ο Τζόνσον είχε «καθιερώσει» τη σύναξη για ποτά κάθε Παρασκευή απόγευμα στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο τότε υπεύθυνος επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Τζακ Ντόιλ, είχε δηλώσει σε φιλικό πρόσωπο ότι «προσπαθώ να σκαρφιστώ έναν τρόπο για να πούμε ότι όλο αυτό είναι νόμιμο».

Σε μια άμεση αντεπίθεση ο Τζόνσον και όσοι βουλευτές του κόμματος των Τόρις εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν προσπάθησαν να απαξιώσουν την έρευνα λέγοντας ότι τα πορίσματά της βασίστηκαν σε στοιχεία «ενορχηστρωμένα» από τη Σου Γκρέι, την ανώτερη υπάλληλο του υπουργικού συμβουλίου που ηγήθηκε μιας εσωτερικής έρευνας για τα γεγονότα και η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη για να γίνει προσωπάρχης του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ.

Ο σκοπός της έκθεσης

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρωτοβουλία για τη σύνταξη της έκθεσης είχε σκοπό να προστατεύσει τον Τζόνσον. Η έκθεση σκόπευε κυρίως να καθοδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τις ερωτήσεις που θα του υποβάλλονταν κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στο Κοινοβούλιο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ομως, οι 24 σελίδες της με στοιχεία και υποσημειώσεις περιλαμβάνουν πληθώρα στοιχείων που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων και αντιγράφων μηνυμάτων του προσωπικού, που μπορεί να λειτουργήσουν εις βάρος του.

Το τελικό πόρισμα θα χρειαστεί μήνες, ενώ ο Τζόνσον αναμένεται να κληθεί να δώσει στοιχεία στο Κοινοβούλιο σε δύο εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα ευρήματα φαίνονται καταδικαστικά.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν η εξεταστική επιτροπή διαπιστώσει πως ο Τζόνσον παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, θα εξετάσει αν αυτό έγινε σκόπιμα και τι κύρωση θα συστήσει – η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την παύση του από τη θέση του βουλευτή.

Απαντώντας στην έκθεση ο Τζόνσον υποστήριξε ότι αυτή τον «δικαιώνει». «Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι παραβίασα συνειδητά τους κανόνες είναι επειδή πραγματικά δεν ήξερα ότι είναι παράνομο», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή