Βρετανία: Ο Τζόνσον θα έχριζε ιππότη τον πατέρα του

Βρετανία: Ο Τζόνσον θα έχριζε ιππότη τον πατέρα του

Μία ακόμη κατηγορία εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον βγήκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη κατηγορία εις βάρος του Μπόρις Τζόνσον βγήκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται πως «γελοιοποίησε το σύστημα απονομής τιμών», καθώς στη μακροσκελή λίστα που δημιουργήθηκε επί των ημερών του και περιείχε τους υποψηφίους για τους τίτλους που δίνει το αγγλικό σύστημα, ο ίδιος είχε τοποθετήσει τον πατέρα του, Στάνλεϊ Τζόνσον, ως υποψήφιο για να γίνει ιππότης.

Στα σχεδόν τρία χρόνια που ο Μπόρις Τζόνσον έμεινε στην ηγεσία της χώρας, μοίρασε τίτλους και σε άλλα πρόσωπα του οικογενειακού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος καθώς έχρισε ευγενή τον αδελφό του, Τζο Τζόνσον, και τους φίλους του Ζακ Γκόλντσμιθ και Γεβγκένι Λέμπεντεφ, ενώ φημολογείται πως επεδίωκε ανάλογες τιμές για τη σύζυγό του, Κάρι Τζόνσον, και την αδελφή του, Ρέιτσελ, οι οποίες ωστόσο δεν βρέθηκαν στη λίστα.

Στα σχεδόν τρία χρόνια πρωθυπουργίας μοίρασε τίτλους σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Τάιμς», το όνομα του Στάνλεϊ Τζόνσον βρισκόταν στη λίστα με άλλα περίπου εκατό ονόματα ανθρώπων που προορίζονταν να τιμηθούν με το χρίσμα της ιπποσύνης προτού ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

O αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, σχολίασε πως η πρόταση να χριστεί ιππότης ο Στάνλεϊ Τζόνσον είναι «γελοία», ενώ η Γουέντι Τσάμπερλεϊν, βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, την αποκάλεσε «κοροϊδία και χλευασμό» και κάλεσε τον νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να ασκήσει βέτο σε ολόκληρη τη λίστα. Σύμφωνα ωστόσο με εκπρόσωπό του, ο Σούνακ δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη λίστα, καθώς «είναι γεγονός πως οι πρωθυπουργοί μπορούν να προτείνουν ανθρώπους για συμβολικές τιμές κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως οι υποψήφιοι δεν θα κριθούν για την καταλληλότητά τους προτού τους απονεμηθεί οποιοδήποτε αξίωμα. Αλλωστε, ο Στάνλεϊ Τζόνσον έχει κατηγορηθεί ανοιχτά το 2021 από μια βουλευτή των Συντηρητικών και από μια δημοσιογράφο για παρενόχληση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος, κατηγορία την οποία ωστόσο ο ίδιος αρνείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT