Κούβα: Μαζική φυγή πολιτών προς τις ΗΠΑ

Κούβα: Μαζική φυγή πολιτών προς τις ΗΠΑ

Ο αριθμός των Κουβανών που επιδίωξαν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύθηκε, από 39.000 που ήταν το 2021, σε πάνω από 224.000 το 2022.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την Κούβα η οποία βρίσκεται, όπως καταγγέλλεται, αντιμέτωπη με τη χειρότερη κοινωνικο-οικονομική κρίση των τελευταίων περίπου τριών δεκαετιών.

Ο αριθμός των Κουβανών που επιδίωξαν να περάσουν στις ΗΠΑ, κυρίως μέσω Μεξικού, εκτοξεύθηκε από 39.000 το 2021 σε πάνω από 224.000 το 2022, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο αυστραλιανός ιστοχώρος Conversation. 

«Τον περασμένο χρόνο (σ.σ. 2022), 250.000 Κουβανοί – πάνω από το 2% του πληθυσμού του νησιού – συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ», σημειώνει ο βρετανικό Guardian.

Πολλοί από αυτούς πούλησαν μάλιστα, σύμφωνα με το Conversation, τα σπίτια τους σε χαμηλές τιμές για να μπορέσουν να πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια ως τη Νικαράγουα και έπειτα να φτάσουν μέσα από το Μεξικό στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Οι 11 εκατομμύρια κάτοικοι της Κούβας καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα πιο δύσκολες καταστάσεις, ενώ πολλοί σπεύδουν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα Αβάνα εγκαταλείποντας τις εστίες τους στις φτωχότερες επαρχίες της χώρας.

Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων αποτελούν, πια, καθημερινότητα, ενώ η περίοδος της πανδημίας που προηγήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, έως και το 2016, οι σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας έδειχναν να βελτιώνονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το νησί έπειτα από πολλές δεκαετίες, οι Rolling Stones έδωσαν συναυλία στην Αβάνα κ.ά.

Η σχέση της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες «υποτροπίασε» ωστόσο ξανά, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, ενώ σε ισχύ παραμένουν και πολλοί από τους περιορισμούς του αμερικανικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Με πληροφορίες από the Conversation, the Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή