Ουκρανία: Γιατί το διακύβευμα στο Μπαχμούτ παραμένει υψηλό

Ουκρανία: Γιατί το διακύβευμα στο Μπαχμούτ παραμένει υψηλό

Πού βρίσκεται το Μπαχμούτ, από πότε πολιορκείται και γιατί η κατάληψή του θεωρείται σημαντική για τη Ρωσία;

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο της υπό πολιορκίας πόλης του Μπαχμούτ εδώ και μήνες, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό τους γύρω από την πόλη. 

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε για την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή, διαμηνύοντας τη «συνέχιση της αμυντικής επιχείρησης» με κάθε κόστος, ακόμη και με κίνδυνο δέσμευσης μεγάλου μέρους των σημαντικών στρατευμάτων του. 

Ποιο είναι το Μπαχμούτ; 

Το Μπαχμούτ είναι μέρος της βαριά βιομηχανοποιημένης περιοχής στα ανατολικά της χώρας που ονομάζεται Ντονμπάς. Πριν τον πόλεμο, ο πληθυσμός της πόλης -που βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο φυσικό κοίτασμα αλατιού- ανερχόταν σε 70.000 άτομα, αριθμός που κατρακύλησε σε κάτω των 4.000 καθώς οι πολίτες μαζικά εγκατέλειψαν την εμπόλεμη περιοχή, μεγάλο μέρος της οποίας έχει ισοπεδωθεί.

Γιατί είναι σημαντικό

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το Μπαχμούτ, ιδίως στην τωρινή του κατάσταση ισοπέδωσης, έχει περιορισμένη στρατηγική σημασία. Ωστόσο, μια ρωσική νίκη εκεί θα αποτελούσε ένα θρίαμβο ιδιαίτερου συμβολισμού, καθώς σηματοδοτούσε την πρώτη μεγάλη πτώση αστικού κέντρου από το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως εξάλλου διεμήνυσε και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να εισχωρήσουν περαιτέρω στην ουκρανική άμυνα

Σύμφωνα με το Reuters, η κατάληψη της Μπαχμούτ θα είναι για τις ρωσικές δυνάμεις ένα εφαλτήριο για να προελάσουν σε δύο μεγαλύτερες πόλεις δυτικότερα, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως συνεχίζοντας τη μάχη για το Μπαχμούτ, τους επιτρέπει να δεσμεύουν αντίπαλες δυνάμεις που ειδάλλως θα χρησιμοποιούνταν σε άλλα μέτωπα επίθεσης. 

Ουκρανία: Γιατί το διακύβευμα στο Μπαχμούτ παραμένει υψηλό-1
Ο ιδιωτικός στρατός μισθοφόρων Βάγκνερ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει «περικυκλώσει ουσιαστικά» την πόλη, καλώντας τον Ζελένσκι να διατάξει την υποχώρηση των στρατευμάτων του – Πηγή: AP Photos

Πόσο καιρό μαίνονται οι μάχες;

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την περιοχή από τον Μάιο του περασμένου χρόνου κι ο στρατός ξεκίνησε την πολιορκία της πόλης στις αρχές Αυγούστου. Μετά από μήνες αργής προόδου, οι ρωσικές δυνάμεις επαναπροωθήθηκαν για να περικυκλώσουν την πόλη, καταλαμβάνοντας οικισμούς στα βόρεια και τα νότια. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν τη λυσσαλέα αντεπίθεση, η ρωσική προσπάθεια έχει βαλτώσει. Καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει ανακοινώσει επίσημο αριθμό θυμάτων στις μάχες του Μπαχμούτ, αλλά καθεμιά κάνει λόγο για βαριές απώλειες της άλλης. 

Ποιος είναι ο ρόλος της Wagner

Οι μαχητές της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner, μιας εταιρείας με ιδρυτή τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επικεντρωθεί στην πολιορκία. 

Η μάχη έχει μετατραπεί σε οντολογική πρόκληση για τους μαχητές της Wagner, ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του Κρεμλίνου που τους έχει δώσει κομβικό ρόλο στη σύγκρουση. 

Προσφάτως, πάντως, ο Πριγκόζιν κατήγγειλε πως οι ελλείψεις πυρομαχικών εμποδίζουν τις προσπάθειες των ανδρών του, κατηγορώντςα παράλληλα το υπουργείο Άμυνας για σαμποτάζ.

Θα παραδώσει η Ουκρανία την πόλη; 

Μετά από μήνες ορκισμένων δεσμεύσεων πως θα υπερασπιστεί την πόλη και με τις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν αργά έδαφος, ο Ζελένσκι διεμήνυσε προ ημερών πως το Κίεβο ίσως να αναγκαστεί να την παραχωρήσει. 

Λίγο αργότερα, ωστόσο, συναντήθηκε με τους στρατηγούς του και συμφώνησε με τη σύστασή τους πως η υπεράσπιση της πόλης θα συνεχιζόταν, δίνοντας εντολή να σταλούν ενισχύσεις. 

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT