Πόλεμος στην Ουκρανία: Φίλοι του Κιέβου οι σαμποτέρ του Nord Stream

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φίλοι του Κιέβου οι σαμποτέρ του Nord Stream

Aπό υποστηρικτές της Ουκρανίας έγινε η ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό υποστηρικτές της Ουκρανίας έγινε η ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ, πιθανολογούν ότι οι σαμποτέρ ήταν Ουκρανοί ή Ρώσοι αντίπαλοι του Πούτιν ή συνδυασμός των δύο, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη για ανάμειξη της ουκρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην επιχείρηση. Η φύση των πληροφοριών που έχουν στην κατοχή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι σαφής, αλλά ούτε και ο τρόπος που αποκτήθηκαν ή το πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις. Οι ίδιοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν ασφαλή συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση να έχει πραγματοποιηθεί από κάποια ομάδα που διατηρεί διασυνδέσεις με την ουκρανική κυβέρνηση ή τις μυστικές υπηρεσίες της.

Εξάλλου χθες, ύστερα από αρκετές ημέρες δυσοίωνων προβλέψεων Ουκρανών και δυτικών αξιωματούχων για την τύχη του Μπαχμούτ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόφασή του να μην εγκαταλειφθεί η πόλη στον ρωσικό στρατό, αλλά να σταλούν ενισχύσεις με στόχο την απόκρουση και τη συντριβή των εισβολέων.

«Η στρατιωτική διοίκηση ομόφωνα υποστήριξε την απόφαση για μη απόσυρση», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ομοεθνείς του, προσθέτοντας: «Διέταξε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου να βρει τις αναγκαίες δυνάμεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας στο Μπαχμούτ».

Η ριψοκίνδυνη απόφαση του Ζελένσκι προφανώς ενθαρρύνθηκε από τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλουν οι δυνάμεις του και τις μεγάλες απώλειες που υφίστανται οι Ρώσοι –δυνάμεις του τακτικού στρατού και της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner– τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι ρωσικές απώλειες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φθάνοντας τους 1.600 άνδρες.

Την αποστολή ενισχύσεων στο Μπαχμούτ διέταξε ο Ζελένσκι – Οργή από βίντεο εκτέλεσης Ουκρανού αιχμαλώτου.

Εξίσου αποφασισμένη να κάνει το παν για την άλωση της σχετικά μικρής πόλης της ανατολικής Ουκρανίας εμφανίστηκε και η Μόσχα. «Η απελευθέρωση του Αρτεμόφσκ συνεχίζεται», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, χρησιμοποιώντας το παλιό όνομα της πόλης, επί Σοβιετικής Ενωσης. «Η πόλη είναι σημαντικός κόμβος για την άμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων σε ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς», προσέθεσε.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. «Μια παροιμία μας προτρέπει να μην πουλάμε το δέρμα της αρκούδας προτού τη σκοτώσουμε», σχολίασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «δεν είδε ποτέ στο Μπαχμούτ» τον Σοϊγκού. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ότι δεν προμηθεύει τους άνδρες του με τα πυρομαχικά που έχουν ανάγκη.

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην Ουκρανία βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και εικονίζει άοπλο Ουκρανό αιχμάλωτο να εκτελείται εν ψυχρώ από Ρώσους. Στο διάρκειας 12 δευτερολέπτων βίντεο ο άνδρας φωνάζει «Δόξα στην Ουκρανία» προτού δεχτεί βροχή από σφαίρες και πέσει νεκρός, ενώ ακούγεται μια φωνή που λέει «πέθανε, σκύλε». Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ο νεκρός λεγόταν Τιμόφι Σαντούρα και αιχμαλωτίστηκε στη διάρκεια εχθροπραξιών γύρω από το Μπαχμούτ. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ομοεθνείς του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σχετικά: «Θέλω όλοι μαζί να απαντήσουμε με τα εξής λόγια: Ζήτω ο ήρωας. Ζήτω η Ουκρανία. Θα βρούμε τους δολοφόνους του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή