Πολωνία: Κατακραυγή για τα κρατικά ΜΜΕ μετά την αυτοκτονία 15χρονου

Πολωνία: Κατακραυγή για τα κρατικά ΜΜΕ μετά την αυτοκτονία 15χρονου

Η υπόθεση εξετάζεται από τους εισαγγελείς.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρότατες επικρίσεις δέχονται κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία, μετά την αυτοκτονία ενός 15χρονου γιου βουλευτή της αντιπολίτευσης. 

Ο ανήλικος είχε κακοποιηθεί από παιδόφιλο και έβαλε τέλος στη ζωή του μετά από δημοσίευμα που επέτρεψε την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. 

Ο έφηβος αυτοκτόνησε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου το Radio Szczecin, ένα κρατικό κανάλι που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σχετικά με ένα «σκάνδαλο παιδεραστίας» στις τάξεις του κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO).

Ο νέος κηδεύτηκε την Τρίτη.

Το Radio Szczecin υποστήριξε τον Δεκέμβριο ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης προσπάθησε να κρύψει το σκάνδαλο για πολιτικούς λόγους, καθώς ο δράστης ήταν ακτιβιστής του PO. Το 2021, ο δράστης καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση, και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν δημοσιεύτηκαν για να προστατευθούν οι ταυτότητες των θυμάτων.

Όμως ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη του Radio Szczecin Tomasz Duklanowski προσδιόρισε τα θύματα ως «τα παιδιά γνωστής βουλευτή». Η Magdalena Filiks είναι βουλευτής του PO και η αντιπολίτευση λέει ότι το δημοσίευμα είχε στόχο να την πλήξει.

Άλλα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα TVP, προέβαλαν την ιστορία.

Ο υπουργός Παιδείας Przemysław Czarnek είχε επίσης παρέμβει. «Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούν τόσο ηχηρά για την καταπολέμηση της παιδοφιλίας κρύβουν παιδόφιλους στις τάξεις τους», είχε δηλώσει στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο που ελέγχεται από το PiS.

Ορισμένοι λογαριασμοί στο Twitter που πρόσκεινται στο PiS έγραφαν ότι η Filiks προσπάθησε να αποσιωπήσει το σκάνδαλο για να προστατεύσει τη δική της πολιτική καριέρα.

Οικογενειακή τραγωδία

Η Filiks μίλησε δημοσίως την Παρασκευή, περίπου τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο του γιου της. «Εγώ και οι κόρες μου ζητούμε από τα “μέσα ενημέρωσης” να σεβαστούν την ιδιωτικότητα της οικογένειάς και να μην παρευρεθούν» στην κηδεία.

Το πολωνικό κοινοβούλιο τίμησε τη μνήμη του εφήβου, τηρώντας ενός λεπτού σιγή την Τρίτη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Filiks, ορισμένοι άρχισαν να διαγράφουν παλαιότερες αναρτήσεις τους στο Twitter για την υπόθεση.

Ο Duklanowski απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την Wirtualne Media, μια ειδησεογραφική υπηρεσία με ειδήσεις για τα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας, ο αρχισυντάκτης είχε πάρει άδεια του και επέστρεψε μόλις την Τρίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Radio Szczecin, Wojciech Włodarski, δήλωσε: «Αφήστε πρώτα τους κρατικούς θεσμούς να δράσουν». Η υπόθεση εξετάζεται από τους εισαγγελείς.

Ο Duklanowski έχει επικριθεί από αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Η αντιπολίτευση σχολίασε ότι η υπόθεση είναι ένα παράδειγμα του πώς το PiS έχει μετατρέψει το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και πολλές εφημερίδες που ανήκουν πλέον στην ελεγχόμενη από το κράτος PKN-Orlen σε φιλοκυβερνητικά προπαγανδιστικά μέσα.

Από τότε που το PiS ανήλθε στην εξουσία το 2015, η Πολωνία υποχωρεί σταθερά στην κατάταξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

«Ενώ η αγορά των ιδιωτικών ΜΜΕ έχει παραμείνει αρκετά πλουραλιστική διαθέτοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης με επιρροή, όπως το TVN, η εφημερίδα Gazeta Wyborcza ή το διαδικτυακό μέσο Onet.pl, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ιδίως το TVP, έχουν μετατραπεί σε όργανα κυβερνητικής προπαγάνδας», ανέφεραν πέρυσι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, σε έκθεση για τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Η Πολωνία έπεσε στην 66η θέση στην ετήσια κατάταξη της ΜΚΟ για την ελευθερία του Τύπου το 2022, από την 18η θέση που βρισκόταν το 2015.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν μύδρους για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης από το κυβερνών κόμμα, μετά τον θάνατο του γιου της Filiks.

«Θα ζητήσουμε από το PiS να λογοδοτήσει για κάθε κακοήθεια, για όλες τις ανθρώπινες βλάβες και τραγωδίες που προκάλεσε όσο ήταν στην εξουσία», έγραψε το Σάββατο στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης του PO και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αν καταφέρει να κερδίσει την εξουσία εντός του 2023. Από την πλευρά του, το PiS υπερασπίζεται σθεναρά τον έλεγχό του στα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή