Λετονία: Αυτοκίνητα μεθυσμένων οδηγών στέλνονται στην Ουκρανία

Λετονία: Αυτοκίνητα μεθυσμένων οδηγών στέλνονται στην Ουκρανία

Πέρυσι, η Λετονία είχε αλλάξει τον νόμο για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ώστε οι οδηγοί με 1,5 mg αλκοόλ σε 100 ml αίματος (τρεις φορές πάνω από το όριο) να τιμωρούνται μεταξύ άλλων με κατάσχεση του αυτοκινήτου τους.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατασχεμένα αυτοκίνητα μεθυσμένων οδηγών από τη Λετονία, αποστέλλονται στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του νέου νόμου για την βοήθεια στη χώρα που δέχεται ρωσική εισβολή. 

Οχτώ οχήματα ξεκίνησαν ήδη από την πρωτεύουσα Ρίγα, την Τετάρτη, και αναμένεται να περάσουν σύντομα τα σύνορα. Πρόκειται για πρώτο κονβόι αυτοκινήτων που αποστέλλεται, μετά την έγκριση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή της Λετονίας τον περασμένο μήνα. 

Οι βουλευτές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την παράδοση κρατικών αυτοκινήτων στον στρατό και τα νοσοκομεία της Ουκρανίας. 

Η ποινή για όσους οδηγούν πολύ μεθυσμένοι

Πέρυσι, η Λετονία είχε αλλάξει τον νόμο για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ώστε οι οδηγοί με 1,5 mg αλκοόλ σε 100 ml αίματος (τρεις φορές πάνω από το όριο) να τιμωρούνται μεταξύ άλλων με κατάσχεση του αυτοκινήτου τους, το οποίο στη συνέχεια θα πωλείται από το κράτος σε τρίτους. 

Η Λετονία έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά περιστατικών οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κρατικό σταθμό LSM που ανέφερε πως κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3.500 τέτοιες υποθέσεις. 

Μετά τη νομοθετική ρύθμιση, καταγράφηκε μία κλιμάκωση των κατασχέσεων και οι κρατικές μάντρες γέμισαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Με φόντο τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που κατέληξαν στο κράτος, οι αρχές αποφάσισαν να δωρίσουν μερικές δεκάδες οχημάτων στο Twitter Convoy, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στέλνει οχήματα στην Ουκρανία.

«Κανείς δεν περίμενε πως τόσοι άνθρωποι οδηγούν μεθυσμένοι» σχολίασε ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Reinis Poznaks. «Δεν προλαβαίνουν να τα πουλήσουν με το ρυθμό που (σ.σ οι παραβάτες) πίνουν. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να τα στείλουμε στην Ουκρανία». 

Ένας παραβάτης είχε αφήσει μια ρωσική σημαία στο αυτοκίνητο του. 

Τα πρώτα οχτώ αυτοκίνητα αξίζουν αθροιστικά 18.500 ευρώ. 

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή