Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου

Οι έξι άνδρες που υπηρετούν μαζί του στο παντοδύναμο Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος αρχίζουν να αναλαμβάνουν τα νέα τους χαρτοφυλάκια

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να αναλαμβάνει τρίτη πενταετή προεδρική θητεία την Παρασκευή, οι άλλοι έξι άνδρες που υπηρετούν μαζί του στο παντοδύναμο Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος αρχίζουν να αναλαμβάνουν τα νέα τους χαρτοφυλάκια.

Ολοι είναι βετεράνοι του κόμματος με στενούς προσωπικούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Σι, την πιο ισχυρή προσωπικότητα της Κίνας εδώ και δεκαετίες.

Επικεφαλής ανάμεσά τους, ο δεύτερος τη κομματική τάξει Λι Τσιανγκ που αναμένεται να αναλάβει χρεή πρωθυπουργού, υπεύθυνου του υπουργικού συμβουλίου και «τσάρου» της οικονομίας.

Λίγο αφότου ο Σι έλαβε ομόφωνη έγκριση από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, ο τρίτος της τάξει κομματικός αξιωματούχος Ζάο Λέτζι τέθηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής των σχεδόν 3.000 μελών.

Οντας μέλος του Πολιτικού Γραφείου μέχρι τον Οκτώβριο, ο Χαν Ζενγκ έγινε αντιπρόεδρος.

Υπογραμμίζοντας τη συντριπτικά ανδρική σύνθεση της κινεζικής πολιτικής ελίτ, το Πολιτικό Γραφείο περιλαμβάνει μόνο άνδρες. Το 24μελές όργανο, το οποίο έχει μόνο τέσσερις γυναίκες μέλη από τη δεκαετία του 1990, δεν έχει επίσης γυναίκες αξιωματούχους μετά την αποχώρηση της αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν. Το άλλο βασικό Σώμα, η Κεντρική Επιτροπή των 200 και πλέον μελών, παραμένει κατά 95% ανδρική υπόθεση.

Το Associated Press παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία για τα σημερινά μέλη του Πολιτικού Γραφείου κατά σειρά κομματικής βαθμίδας:

Λι Τσιανγκ

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου-1
©Associated Press

Ισως ο πιο στενός συνεργάτης του Σι, ο Λι Τσιανγκ αναμένεται να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού. Ο Λι είναι περισσότερο γνωστός για την ανηλεή εφαρμογή του βάναυσου lockdown της πολιτικής «μηδενικής COVID» στη Σαγκάη την περασμένη άνοιξη ως κομματικός επικεφαλής του κινεζικού οικονομικού κόμβου, αποδεικνύοντας την πίστη του στον Σι εν μέσω καταγγελιών από κατοίκους για την έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και βασικές υπηρεσίες.

Ο Λι, 63 ετών, γνώρισε τον Σι κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν προέδρου ως επικεφαλής της γενέτειρας του Λι, της Ζετζιάνγκ, μιας σχετικά εύπορης νοτιοανατολικής επαρχίας που τώρα είναι γνωστή ως κινητήρια δύναμη της τεχνολογίας και της μεταποίησης.

Ζάο Λέτζι

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου-2
©Associated Press

Μέλος της προηγούμενης σύνθεσης του Πολιτικού Γραφείου, ο Ζάο Λέτζι κέρδισε την εμπιστοσύνη του Σι ως επικεφαλής του οργάνου κατά της διαφθοράς του κόμματος, της Κεντρικής Επιτροπής για την Επιθεώρηση της Πειθαρχίας, εξαπολύοντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς που έχει «παγώσει» κάθε πιθανή αντίθεση απέναντι στον ηγέτη.

Ο 66χρονος Ζάο τοποθετήθηκε επικεφαλής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και της μόνιμης επιτροπής του, η οποία χειρίζεται τις περισσότερες νομοθετικές εργασίες. Οπως και στην περίπτωση του Σι, ο οποίος ορίστηκε επίσης επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την επίβλεψη του στρατού, δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι ή αρνητικές ψήφοι.

Ουάνγκ Χουνίνγκ

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου-3
©Associated Press

Ακόμα ένα μέλος της προηγούμενης σύνθεσης του Πολιτικού Γραφείου, ο Ουάνγκ Χουνίνγκ έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο, έχοντας διατελέσει καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης και ανώτερος σύμβουλος σε δύο από τους προκατόχους του Σι. Ασυνήθιστο για κορυφαίο αξιωματούχο, ο Ουάνγκ, 67 ετών, δεν είχε ποτέ αξιώματα σε επίπεδο τοπικής ή κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Ουάνγκ είναι γνωστός για τη συγγραφή βιβλίων που κριτικάρουν τη δυτική πολιτική και κοινωνία και αναμένεται να οριστεί επικεφαλής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, του συμβουλευτικού οργάνου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, που, σε συντονισμό με το Τμήμα Ενωμένου Μετώπου του κόμματος, εργάζεται για την οικοδόμηση της επιρροής και της εικόνας του Σι στο εξωτερικό.

Τσάι Τσι

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου-4
©Associated Press

Ως ηγέτης της πρωτεύουσας από το 2017, ο Τσάι Τσι επέβλεψε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 εν μέσω πανδημίας, η οποία γιορτάστηκε από το κόμμα ως νίκη. Ο Τσάι, 67 ετών, επέβλεψε επίσης τη βίαιη έξωση χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων από υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές και κράτησε τα κρούσματα COVID σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στο Πεκίνο χωρίς να θεσπίσει τα σκληρά μέτρα που παρατηρήθηκαν στη Σαγκάη και αλλού.

Ο Τσάι, ο οποίος κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά, εντάχθηκε επίσης στην πολιτική «τροχιά» του Σι στην πολιτική σκηνή της επαρχίας Ζετζιάνγκ. Ο πρώτος που υιοθέτησε τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσάι είναι επίσης από τους ελάχιστους κορυφαίους αξιωματούχους που έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν, επαινώντας τα πανταχού παρόντα ψιλικατζίδικα του νησιού σε μια ανάρτηση του 2012 για τον ιστότοπο του περιοδικού Caixin. Αναμένεται να αναλάβει την προπαγάνδα.

Ντινγκ Σουεσιάνγκ

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου-5
©Associated Press

Ως διευθυντής του Γενικού Γραφείου του κόμματος από το 2017, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ έχει ουσιαστικά υπηρετήσει ως επικεφαλής του επιτελείου του Σι, όντας κυρίως παρών σε κρατικές επισκέψεις και συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Οπως και ο Ουάνγκ, ο Ντινγκ δεν κατείχε ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο των κομματικών υποθέσεων ακριβώς κάτω από το Πολιτικό Γραφείο.

Μόλις 60 ετών, η καριέρα του Ντινγκ απογειώθηκε αφότου διορίστηκε γραμματέας του Σι κατά τη σύντομη θητεία του ως επικεφαλής του κόμματος στη Σαγκάη. Αναμένεται να οριστεί πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που θα επιβλέπει τα διοικητικά θέματα.

Λι Σι

Κίνα – Σι Τζινπίνγκ: Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου-6
©Associated Press

Πριν από τον διορισμό του στο Πολιτικό Γραφείο, ο Λι Σι, 66 ετών, ήταν επικεφαλής της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Κίνας και βάση του τεράστιου κατασκευαστικού της τομέα. Υπηρέτησε νωρίτερα ως γραμματέας του κόμματος της διάσημης επαναστατικής βάσης του Μάο Τσε Τουνγκ στη Γιανάν και είχε γίνει από νωρίς πρωτοπόρος σε αυτό που είναι γνωστό ως «κόκκινος τουρισμός», προωθώντας τοποθεσίες που ήταν «ιερές» για την ιστορία του κόμματος πριν από την κατάληψη της εξουσίας το 1949.

Οντας έμπιστος του Σι, ο Λι έχει ήδη διοριστεί ως αντικαταστάτης του Ζάο στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Επιθεώρησης της Πειθαρχίας.

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή