Εμιράτα και Συρία χαιρετίζουν τη συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Εμιράτα και Συρία χαιρετίζουν τη συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

«Σημαντικό βήμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», λένε οι δύο χώρες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλάχ Μπιν Ζάγεντ χαιρέτισε σήμερα την συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, λέγοντας ότι συνιστά «σημαντικό βήμα προς την σταθερότητα και την ευημερία» στην περιοχή.

Και η Συρία χαιρέτισε σήμερα, Σάββατο, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των πρεσβειών τους, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Ιράν υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους μαχητές της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν την Παρασκευή να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους έπειτα από επτά χρόνια εντάσεων. Το σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα που έγινε στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα μειώνει την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων, τόσο άμεσα όσο και σε συγκρούσεις δι’ αντιπροσώπων.

Η συμφωνία συνήφθη στο Πεκίνο εν μέσω της εθιμοτυπικής συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Σηματοδοτεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη για τους Κινέζους, καθώς τα κράτη του Αραβικού Κόλπου αντιλαμβάνονται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται αργά από την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία έρχεται επίσης καθώς διπλωμάτες προσπαθούν να τερματίσουν τη μακρά σύγκρουση στην Υεμένη, στην οποία τόσο το Ιράν όσο και η Σαουδική Αραβία εμπλέκονται ιδιαίτερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας χαιρέτισε τη συμφωνία σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό βήμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει επίσης σε συνεργασία που «θα αντικατοπτρίζει θετικά τα κοινά συμφέροντα των λαών των δύο χωρών ειδικότερα και των λαών της περιοχής γενικότερα».

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 6.000 στη Συρία, η Σαουδική Αραβία ήταν μία από τις πολλές αραβικές χώρες που παρείχαν βοήθεια σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει «αυξανόμενη συναίνεση» μεταξύ των βασιλείων του Κόλπου και άλλων αραβικών χωρών ότι η απομόνωση της Δαμασκού δεν τελεσφορεί και ο διάλογος είναι απαραίτητος. Η ένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, μια συνομοσπονδία αραβικών κυβερνήσεων, ανεστάλη το 2011 λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών.

Η σύγκρουση της Συρίας, η οποία μπαίνει στο 13ο έτος της την επόμενη εβδομάδα, έχει σκοτώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει τον μισό πληθυσμό της χώρας, που προπολεμικά ανερχόταν σε 23 εκατ. Πολίτες.

Πηγή: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή