Γαλλία: Εβδομη ημέρα διαδηλώσεων – Προβλήματα σε διυλιστήρια, συγκοινωνίες, απορρίμματα

Γαλλία: Εβδομη ημέρα διαδηλώσεων – Προβλήματα σε διυλιστήρια, συγκοινωνίες, απορρίμματα

Εως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η Γερουσία συνεχίζει να επανεξετάζει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία ήταν σήμερα αντιμέτωπη με την έβδομη ημέρα διαδηλώσεων κατά των σχεδίων συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω συνεχιζόμενων κυλιόμενων απεργιών που έχουν επηρεάσει τα διυλιστήρια, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις αποκομιδές απορριμμάτων.

Ο συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, της οποίας βασικό μέτρο είναι η διετής παράταση της συνταξιοδοτικής ηλικίας, στα 64 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η Γερουσία συνεχίζει να επανεξετάζει τη μεταρρύθμιση, με πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου από την Ανω Βουλή να αναμένεται μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 π.μ. στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Η πορεία στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 μ.μ.

Την Τρίτη, 1,28 εκατ. άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, η μεγαλύτερη προσέλευση από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα υπολόγισαν το σύνολο σε 3,5 εκατ. άτομα.

Γαλλία: Εβδομη ημέρα διαδηλώσεων – Προβλήματα σε διυλιστήρια, συγκοινωνίες, απορρίμματα-1
Σωροί σκουπιδιών στο Παρίσι. (©Reuters)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν, ενώ μια μικρή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies είπε στο Reuters ότι οι απεργίες συνεχίζονται στα γαλλικά διυλιστήρια και τις αποθήκες της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ ο δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι οι εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες θα διαταραχθούν το Σαββατοκύριακο.

Στο Παρίσι, τα σκουπίδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται στους δρόμους, με τους κατοίκους να αναφέρουν την αυξανόμενη παρουσία αρουραίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γερουσία, που ευθυγραμμίζεται με το κεντρώο κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στη συνέχεια από κοινή επιτροπή βουλευτών της Κάτω και της Ανω Βουλής, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η επιτροπή συμφωνήσει, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τελική ψηφοφορία και για τα δύο σώματα, αλλά, στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, όπου η κομματική πλειοψηφία του Μακρόν είναι σχετική, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιο.

«Πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo η Μαριλίζ Λεόν, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου της χώρας. «Θα ψηφιστεί το κείμενο στην Εθνοσυνέλευση; Πρέπει να συσπειρωθούμε. Είναι τώρα ή ποτέ».

Ακόμα μία ημέρα πανελλαδικών απεργιών και διαμαρτυριών έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή