Μάικ Πενς: Υπόλογος στην ιστορία ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Μάικ Πενς: Υπόλογος στην ιστορία ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Αστειεύτηκε και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, εκφράζοντας την πιο έντονη δημόσια επίπληξή του στον πρόεδρο που τον έκανε αντιπρόεδρό του, είπε το βράδυ του Σαββάτου «ο Ντόναλντ Τραμπ θα λογοδοτήσει στην Ιστορία» για την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, την οποία αποκάλεσε «ντροπή».

Το ετήσιο δείπνο του Gridiron Club στην Ουάσιγκτον είναι συνήθως ένας χώρος για ανάλαφρα σχόλια μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων, κυβερνητικών αξιωματούχων και βετεράνων των μέσων ενημέρωσης της περιοχής, αλλά ο κ. Πενς χρησιμοποίησε την ευκαιρία το Σάββατο για να αποδώσει ευθύνες στον κ. Τραμπ σε μια στιγμή που συντηρητικοί σχολιαστές μέσων ενημέρωσης και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της εξέγερσης έξω από το Καπιτώλιο.

«Οι τουρίστες δεν τραυματίζουν 140 αστυνομικούς με περιήγηση στα αξιοθέατα», είπε ο κ. Πενς, σε μια σιωπηρή επίπληξη του παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον και άλλων συντηρητικών που χρησιμοποίησαν επιλεκτικά πλάνα από κάμερες ασφαλείας για να επαναπροσδιορίσουν την εξέγερση ως μια ειρηνική διαδήλωση σε μεγάλο βαθμό. «Οι τουρίστες δεν σπάνε πόρτες για να φτάσουν στον πρόεδρο της Βουλής, ούτε εκφράζουν απειλές κατά των δημοσίων αξιωματούχων».

Ο κ. Πενς έκανε την επίπληξή του στον κ. Τραμπ προσωπική όταν είπε: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λάθος. Δεν είχα δικαίωμα να ανατρέψω το εκλογικό αποτέλεσμα. Και τα απερίσκεπτα λόγια του έθεσαν σε κίνδυνο την οικογένειά μου και όλους στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα. Και ξέρω ότι η Ιστορία θα αναγκάσει τον Ντόναλντ Τραμπ να λογοδοτήσει».

Η χρονική στιγμή των παρατηρήσεων ήταν σημαντική. Ο κ. Τραμπ και η πρεσβευτής του στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι, είναι οι δύο σημαντικοί υποψήφιοι (και επισήμως) για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά άλλοι πιθανοί υποψήφιοι πλησιάζουν. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, βρίσκεται σε περιοδεία στις πρώτες προκριματικές πολιτείες και στις πολιτείες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όπως η Αϊόβα και η Νεβάδα. Ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ βρίσκεται σε μια «πορεία ακρόασης» στις ίδιες πολιτείες. Ο κ. Πενς σκέφτεται επίσης να δοκιμάσει.

Ωστόσο, μέχρι το Σάββατο, οι οποιεσδήποτε επιθέσεις αντιπάλων στον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για το χρίσμα ήταν σιωπηρές. Ο κ. Πενς τον αποκάλεσε με το όνομά του, θέτοντας έναν νέο πήχη για άλλους Ρεπουμπλικάνους που ελπίζουν να πάρουν τη θέση του κ. Τραμπ ως ηγέτη του κόμματος.

Στις αρχές αυτού του μήνα, μια ομάδα ανδρών που φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι με τίτλο «Justice for All» – ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ αλλά με τη φωνή του κ. Τραμπ να απαγγέλλει όρκο στη σημαία – και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής στη δεξιά πλευρά του κόμματος ζητούν έρευνα για τη μεταχείριση τέτοιων «πολιτικών κρατουμένων».

Ο κ. Πενς ήταν αμείλικτος στην καταδίκη τέτοιων προσπαθειών, καθώς και στην επιλεκτική επεξεργασία χιλιάδων ωρών βίντεο από κάμερες ασφαλείας. «Ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι συνέβη στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου», είπε. «Αλλά μην κάνετε λάθος, αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα ήταν ντροπή και αποτελεί ύβρι προς την ευπρέπεια το να το απεικονίζεις με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Αστειευόμενος, άφησε να εννοηθούν και τις προεδρικές του φιλοδοξίες: «Θα υποστηρίξω ολόψυχα, ανεπιφύλακτα τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία το 2024», είπε. Και συμπλήρωσε: «Εφόσον είμαι εγώ».

Πηγή: The New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή