Τουρκία-εκλογές: Προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία-εκλογές: Προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου

Ο αρχηγός του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης φαίνεται να είναι πλέον το φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης φαίνεται να είναι πλέον το φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της χώρας, καθώς φαίνεται πως η 20ετής παραμονή του Ερντογάν στην προεδρία απειλείται πλέον ευθέως στον απόηχο των φονικών σεισμών που έπληξαν τη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, καθώς και ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στην εξέλιξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, όπου τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να πάρει θέση «μεσάζοντα», αλλά και στη Μέση Ανατολή, ιδίως στις περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους.

Ο Βολφάνγκο Πικόλι, αντιπρόεδρος της Teneo, εταιρείας για την παροχή πολιτικών συμβουλών, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση καλείται αυτή τη στιγμή να δείξει ένα ενιαίο μέτωπο και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ένα σχέδιο ώστε να διατηρήσει τη δυναμική της ενόψει εκλογών.

«Το να κατηγορούμε απλώς τον Ερντογάν για όλα όσα δεν πάνε καλά στην Τουρκία δεν αρκεί. Οι προηγούμενες εκλογές έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι εκπληκτικός στο να κερδίζει εκλογές, αλλά τα πρόσφατα σχόλιά του δείχνουν ότι έχει χάσει το λαϊκό του άγγιγμα και την ικανότητά του να συνδέεται με τους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Πικόλι στο Reuters.

Σε δημοσκόπηση φαίνεται να προηγείται του Ερντογάν με 55,1% έναντι 44,9%, ενώ ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης λαμβάνει το 44,1% των ψήφων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση από το ανεξάρτητο δίκτυο Aksoy Research που είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο και διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου, δύο μέρες αφότου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξελέγη ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης, ο «Κεμάλ Γκάντι» φαίνεται να προηγείται του Ερντογάν με 55,1% έναντι 44,9%.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης λαμβάνει το 44,1% των ψήφων και το φιλοκουρδικό HDP, με το οποίο η «Συμμαχία του Εθνους» προσπαθεί εδώ και μέρες να χτίσει γέφυρες συνεργασίας, συγκεντρώνει το 10,3%. Από την άλλη πλευρά το ΑΚΡ, το κόμμα του νυν προέδρου, μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του στο κόμμα ΜΗΡ συγκεντρώνουν μαζί το 38,2%.

Πόλεις από κοντέινερ

Στον απόηχο των φονικών σεισμών, οι οποίοι κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους (εκ των οποίων οι 6.000 ήταν πρόσφυγες από τη Συρία), οργανώσεις –όπως η Ερυθρά Ημισέληνος– υπολογίζουν πως οι άστεγοι στη νότια Τουρκία είναι πιθανό να ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στη Μαλάτια, πόλη που επλήγη πολύ σοβαρά από τον σεισμό, πως μέχρι στιγμής έχουν στηθεί στη χώρα πάνω από 430.000 σκηνές σε 354 σημεία, που φιλοξενούν άτομα και οικογένειες.

Παράλληλα, σε επίσκεψή του την Κυριακή στο Χατάι, το οποίο ακόμη μετράει τις πληγές του από τον Εγκέλαδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του Κατάρ δεσμεύθηκε να αποστείλει 10.000 κοντέινερ τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου τον περασμένο χειμώνα. «Μας υποσχέθηκαν 10.000 κοντέινερ τα οποία θα παραδοθούν σταδιακά. Χίλια έχουν ήδη φθάσει και άλλες τέσσερις χιλιάδες έχουν ξεκινήσει για την Τουρκία. Σκοπός μας είναι μέσα σε δύο μήνες να έχουν εγκατασταθεί 500.000 άνθρωποι σε 100.000 κοντέινερ. Δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο κάτι τέτοιο σε τόσο μικρό διάστημα», δήλωσε ο Ερντογάν, ζητώντας παράλληλα υπομονή ενός έτους έως ότου ξαναχτιστούν από την αρχή όλα τα κτίρια που γκρεμίστηκαν στους σεισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή