ΗΠΑ: Πενς κατά Τραμπ για Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Πενς κατά Τραμπ για Καπιτώλιο

Επίθεση εναντίον του πάλαι ποτέ πολιτικού του προϊσταμένου εξαπέλυσε ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ιστορία θα καλέσει τον Τραμπ να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επίθεση εναντίον του πάλαι ποτέ πολιτικού του προϊσταμένου εξαπέλυσε ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ιστορία θα καλέσει τον Τραμπ να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο».

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο ετήσιο δείπνο της λέσχης Γκριντάιρον στην Ουάσιγκτον, ο Πενς επέλεξε αυστηρό τόνο αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την 6η Ιανουαρίου «τραγική ημέρα». Ο τέως αντιπρόεδρος είπε: «Ο Τραμπ είχε άδικο. Δεν είχα το δικαίωμα να ανατρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ οι ανεύθυνες δηλώσεις του απείλησαν την ασφάλεια της οικογένειάς μου και όλων όσοι βρίσκονταν στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα. Ξέρω ότι η Ιστορία θα καλέσει τον Τραμπ να λογοδοτήσει».

Στην ομιλία του, ο Πενς επέκρινε όσους υποβάθμισαν τις βίαιες προθέσεις των εισβολέων στο κτίριο του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντάς τους τουρίστες. «Τουρίστες δεν τραυματίζουν 140 αστυνομικούς. Τουρίστες δεν σπάνε πόρτες για να μπουν στο γραφείο της προέδρου της Βουλής και δεν απειλούν κρατικούς αξιωματούχους», υπογράμμισε ο Πενς.

Ενσταση για κατάθεση

Η ομιλία Πενς πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου δικηγόροι του τέως αντιπροέδρου κατέθεσαν ένσταση σε αίτημα ένορκης κατάθεσής του ενώπιον του σώματος των ενόρκων για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Ο Πενς έχει δηλώσει ότι θα αντισταθεί στην κλήτευση, υποστηρίζοντας ότι η παραπομπή πρώην αντιπρόεδρου για κατάθεση είναι αντισυνταγματική και πρωτοφανής.

«Θα λογοδοτήσει ενώπιον της Ιστορίας για την εισβολή οπαδών του στις 6.1.2021», λέει ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για τον τέως πρόεδρο.

Με τις θέσεις του Πενς για την 6η Ιανουαρίου συμφώνησε ο πρώην επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Τραμπ, Γκάρι Κον. «Επρόκειτο για μία σοκαριστική ημέρα στην ιστορία της χώρας. Συνεχίζουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις της. Συμφωνώ μαζί του», δήλωσε ο Κον μιλώντας στο δίκτυο CNN.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στη λέσχη Γκριντάιρον, ο Πενς επαίνεσε επανειλημμένως την κάλυψη των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου από τα μέσα ενημέρωσης. Ο τ. αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να επιτελέσει τα συνταγματικά του καθήκοντα εγκρίνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 «εν μέρει» χάρη στη ζωντανή κάλυψη της εξέγερσης από τα ΜΜΕ.

«Είχαμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε στις θέσεις μας, εν μέρει, επειδή κι εσείς μείνατε στις θέσεις σας. Ο αμερικανικός λαός γνωρίζει σήμερα τι συνέβη γιατί δεν σταματήσατε να μεταδίδετε», τόνισε ο Πενς. Ο Πενς βρισκόταν στο Καπιτώλιο τη στιγμή της εισβολής χιλιάδων οπαδών του Τραμπ, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Μπάιντεν. Ως πρόεδρος της Γερουσίας, ο Πενς προήδρευε της συνεδρίασης.

Τα μηνύματα

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της αίθουσας της ολομέλειας, ο Τραμπ έστελνε μηνύματα στο Twitter, καλώντας τους Ρεπουμπλικανούς να «αγωνισθούν» και επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του για μαζική νοθεία υπέρ των Δημοκρατικών. Σε άλλα μηνύματα, ο Τραμπ επέκρινε τον Πενς για την πρόθεσή του να επικυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα: «Κρεμάστε τον Μάικ Πενς!», ενώ αυτοσχέδια αγχόνη στήθηκε έξω από το Καπιτώλιο. Τον Πενς φυγάδευσαν από το υπόγειο γκαράζ, άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας. Παρότι ο Πενς απέφευγε συστηματικά μέχρι πρότινος να αναφερθεί στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, η προοπτική διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για το 2024 από τον ίδιο άλλαξε τα δεδομένα και ώθησε τον τέως αντιπρόεδρο να υιοθετήσει επικριτική στάση απέναντι στον Τραμπ και τους εισβολείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή