Η συμφωνία για τα σιτηρά παρατάθηκε για 60 ημέρες, λέει η Ρωσία – Οι συνομιλίες συνεχίζονται, λένε ΟΗΕ και Τουρκία

Η συμφωνία για τα σιτηρά παρατάθηκε για 60 ημέρες, λέει η Ρωσία – Οι συνομιλίες συνεχίζονται, λένε ΟΗΕ και Τουρκία

Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 60 ημέρες. Το Κίεβο εμμένει σε μια παράταση 120 ημερών, ενώ ΟΗΕ και Τουρκία δηλώνουν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία-ορόσημο που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 60 ημέρες, αν και το Κίεβο δήλωσε ότι εμμένει σε μια παράταση 120 ημερών, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία δήλωσαν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Τουρκία στις 22 Ιουλίου τη υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων προϊόντων έχουν εξαχθεί από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει την ανανέωση της συμφωνίας αλλά για το ήμισυ της περιόδου της προηγούμενης παράτασης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα παραμείνει ακέραιη.

«Πράγματι, η συμφωνία παρατάθηκε –συμφωνήθηκε ότι παρατείνεται για 60 ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ανεπίσημος διάλογος μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των πλευρών που συμμετέχουν στη συμφωνία συνεχίζεται, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σήμερα, προσθέτοντας ότι οι διά ζώσης συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. «Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με όλες τις πλευρές», δήλωσε μέσω email στο Reuters εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο Γκρίφιθς και η Ρεμπέκα Γκρίσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), συναντήθηκαν χθες με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν στη Γενεύη, όπου εκείνος πρότεινε την ανανέωση της συμφωνίας για 60 ημέρες. Η συμφωνία, που είχε ανανεωθεί για 120 ημέρες τον περασμένο Νοέμβριο, ισχύει μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς μπορεί να παραταθεί η συμφωνία για το ήμισυ της περιόδου της προηγούμενης ανανέωσης της. Η Τουρκία δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ η Ουκρανία είπε ότι θα εμμείνει στους όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί.

Σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία συμφώνησε να στηρίξει μια παράταση 60 ημερών της συμφωνίας. Η Ρωσία έχει καταγγείλει ότι, παρόλο που η Δύση δεν έχει στοχοποιήσει απευθείας τις εξαγωγές των γεωργικών της προϊόντων, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές, στις μεταφορές και στις εταιρείες ασφάλισης την εμποδίζουν να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή